Plaje mai mari pe litoralul romanesc? S-a dat startul la innisipare

Luni, 24 August 2015, ora 17:22
2959 citiri
Plaje mai mari pe litoralul romanesc? S-a dat startul la innisipare
Foto: ROMAIR Consulting

S-a dat startul etapei de innisipare din cadrul proiectului de reabilitare a litoralului romanesc al Marii Negre, unul dintre cele mai ambitioase proiecte din Romania.

La inceputul lunii august a demarat etapa de innisipare in zona Eforie Nord din cadrul proiectului, primul pas in cadrul actiunilor de stopare a fenomenului de eroziune de pe tarmul romanesc al Marii Negre.

La innisiparea plajelor se foloseste o tubulatura submarina care asigura extinderea cu aproximativ 60 metri a 1.2km de plaja si aproximativ 1.1 milioane mc de nisip. Nisipul folosit pentru largirea plajelor este extras din Marea Neagra prin echipamente specifice (draga autorefulanta cu buncar) si este pompat pana la tarm prin conductele montate.

ROMAIR Consulting, companie 100% romaneasca, in calitate de prestator al serviciilor de asistenta tehnica pentru managementul si supravegherea lucrarilor, coordoneaza cel mai ambitios proiect de protectie a litoralului romanesc - "Protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord), finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu, din Fondul de Coeziune."

Valoarea totala a proiectului este de 170.450.084 euro inclusiv TVA. Finantarea nerambursabila din Fondul de Coeziune este in valoare de 145.680.660 Euro.

Investitiile finantate vor fi administrate de beneficiarul proiectului, Administratia Nationala "Apele Romane", in calitate de institutie nationala cu competente exclusiv in gestionarea zonei costiere a Romaniei, si vor fi exploatate de catre acesta prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral.

Reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea-Litoral, in calitate de Beneficiar, au depus toate eforturile pentru obtinerea finantarii celui mai mare proiect din Romania, iar din 2013 sunt alaturi de Antreprenori si de Supervizorul lucrarilor pentru a se asigura ca se ating obiectivele proiectului.

Despre proiect:

Comisia Europeana a aprobat in data de 22.03.2013 unul dintre cele mai ambitioase proiecte din punct de vedere al reducerii eroziunii costiere, respectiv "Protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord) ".

Beneficiarii proiectului sunt cei aproximativ 278.000 de locuitori care vor fi protejati in urma reducerii risculuide inundare a proprietatilor, precum si peste 32.000 de turisti care se vor putea bucura de o plaja extinsa.

De asemenea, proiectul aduce avantaje majore in domeniul socio-economic pentru cei peste 122 de operatori economici identificati (hoteluri, restaurante, magazine, firme de pescuit etc.) care vor fi, de asemenea, protejati impotriva riscului de eroziune costiera.

Proiectul va genera 250 de locuri de munca temporare si 10 permanente.

Proiectul, finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu, din Fondul de Coeziune, isi propune realizarea de masuri de protectie a plajei impotriva riscului de eroziune accelerate care afecteaza zonele Mamaia sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud si Eforie Nord, pe o lungime de 7,3 km.

Proiectul consta in lucrari de reparatie a digurilor de larg existente, constructia de noi diguri de larg, reabilitarea si prelungirea digurilor de protectie, constructia de diguri de protectie a zonei innisipate si a unor diguri ingropate (pinteni), demolarea unor structuri existente si lucrari de innisipare artificiala pentru largirea plajei litoralului romanesc cu peste 60 de metri.

"ROMAIR Consulting a inceput un nou capitol cu care scrie istorie pe litoralul romanesc al Marii Negre. Este un moment unic si impresionant: impreuna, facem Romania mai mare!

De peste 18 ani ne implicam in proiecte care schimba viata romanilor. Ne bucuram ca prin acest proiect munca noastra are, inca o data, un impact real asupra locuitorilor, turistilor, agentilor economici si mediului", declara Gheorghe Boeru, Presedinte ROMAIR Consulting.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
#plaje mai mari Romania, #innisipare plaje litoral , #Destinatii turistice Romania