Vacanta de lux pe un vas de croaziera - Jurnal de bord

Luni, 22 Aprilie 2013, ora 12:07
5066 citiri
Vacanta de lux pe un vas de croaziera - Jurnal de bord

Exista o lista intreaga de motive care pledeaza pentru alegerea unei croaziere ca modalitate de petrecere a vacantei. De la destinatiile unice pe care ai sansa sa le vizitezi indeaproape, pana la sesiunile de shopping in orasele port in care vasul de croaziera va opri, totul este invaluit intr-o atmosfera de top, demna de un VIP.

Nicolae Demetriade, presedintele World Travel - care reprezinta in Romania companiile de croaziera Royal Carribean, Celebrity Cruises si Azamara, si compania aeriana Emirates Airlines a povestit, pentru Business24, ce anume i-a placut cel mai mult intr-o croaziera de suflet.

Vacanta aleasa de cel care a vandut, in 2007, Happy Tour, catre fondul de investitii spaniol GED, pentru aproximativ 10 de milioane de euro, a fost una pe un vas de croaziera Celebrity Cruises, al carui intinerariu dureaza 15 nopti si trece prin trei tari sud-americane: Chile, Argentina si Urugay.

Plecarea se face din portul Valparaiso, apoi drumul trece prin Puerto Montt, in Chile, prin Fiordurile Chiliene, prin Punta Arenas din Chile, continuand cu Ushuaia, in Argentina, Capul Horn, Puerot Madryn, in Argentina si apoi, spre final, prin Punta del Este si Montevideo din Uruguay, culminand cu Buenos Aires, unde se face si debarcarea.

Pinguinii de la Capul Horn. Sursa foto: Arhiva personala Nicolae Demetriade

Insula Capul Horn este cel mai sudic punct al arhipelagului Tara de Foc din sudul statului Chile, iar Capul Horn este considerat a fi cel mai sudic punct al Americii de Sud. Timp de multi ani, a reprezentat un important reper al rutei clipperelor, ruta pe care corabiile transportau bunuri in toata lumea. Apele din jurul capului sunt, insa, deosebit de periculoase, din cauza vanturilor puternice, valurilor mari, curentilor puternici si icebergurilor.

Fiecare dintre aceste state l-a impresionat pe omul de afaceri roman, prin farmecul propriu si prin atractiile caracteristice. Itinerariul ales anul trecut de Craciun l-a purtat pe urmele lui Darwin, in apropierea Capului Horn, unde a avut ocazia sa vada indeaproape pinguinii.

Pinguinii de la Capul Horn

"Este un lucru extraordinar sa stai atat de aproape de aceste vietati, sa le urmaresti cum se plimba pe plaja sau cum inoata", relateaza Nicolae Demetriade.

Tot in Chile a fost mai aproape de istorie si de misterul statuilor Moai, descoperite pe Insula Pastelui, guvernata de statul chilian.

Statuie Moai. Sursa foto: Arhiva personala Nicolae Demetriade

Insula Pastelui (sau Rapa Nui) este o insula polineziana din sud-estul Oceanului Pacific, aflata in cel mai sud-estic punct al triunghiului polinezian. Teritoriu special al statului Chile, anexat in 1888, Insula Pastelui este faimoasa pentru cele 887 de statui monumentale, denumite moai, statui create de catre primii locuitori ai insulei. Rapa Nui este considerata de catre UNESCO drept patrimoniu universal, cea mai mare parte a insulei fiind declarata Parc National (Parcul National Rapa Nui)

Spiritul latin inflacarat al sud-americanilor pasionati de muzica, dans si voie buna, l-a intalnit in Chile si Uruguay.

"Exista o singura strada dedicata complet distractiei. Peste tot existau mimi, cupluri care dansau si multe magazine".

Cascada IGUAZU. Sursa foto: Arhiva personala Nicolae Demetriade

Cascada Iguazu este una dintre cele trei mari atractii ale Argentinei, iar parcul national care o inconjoara are o suprafata de 670 km m2 de padure tropicala. Parque Nacional Iguazu face parte din Patrimoniul mondial UNESCO din anul 1984.

Cascada IGUAZU. Sursa foto: Arhiva personala Nicolae Demetriade

Conceput adesea ca o statiune de lux plutitoare, vasul de croaziera are toate facilitatile pe care le-ai gasi intr-o statiune turistica pe uscat. De la restaurante cu meniuri variate, galerii comerciale, sali de spectacol, programe artistice si personal calificat, totul a fost gandit in asa fel incat sa nu exista nici macar un minut de plictiseala.

Organizarea este facuta cu mult timp inainte, iar bucatarii stiu exact ce nationalitate au clientii pentru care vor gati. "Nu vei gasi sarmale, dar meniurile sunt facute sa fie pe placul tuturor, cu multe soiuri de paste, de preparate cu fructe de mare, de fripturi si bucate. E imposibil sa nu gasesti ceva care sa iti placa."

Nicolae Demetriade si fiica sa. Sursa foto: Arhiva personala Nicolae Demetriade

Omul de afaceri glumeste si spune ca, probabil singurul dezavantaj al croazierelor, este faptul ca te intorci inapoi cu un kilogram sau doua in plus, tocmai datorita varietatii preparatelor culinare.

Micul dejun si pranzul se servesc la ore fixe, dar sunt programate doua astfel de "sedinte" de servire, in asa fel incat cei care se trezesc mai tarziu sa nu piarda prima masa a zilei, iar cei care au zabovit mai mult pe punte, admirand spectacolele, sa nu rateze pranzul.

Nu se face niciun fel de discrimiare in ceea ce priveste clientii care au optat pentru un pachet tarifar diferit, in momentul cazarii, asigura presedintele World Travel. Cu alte cuvinte, un client care plateste croaziera alegand o cabina in interior si platind un pret mai mic nu va fi servit cu preparate diferite fata de un alt turist care a achitat pretul maxim pentru sejur.

"Fiecare punte are propriiile ei distractii. Cei care au servit masa pot cobori sa urmareasca un spectacol de teatru sau un concert. De asemenea, dupa prima servire a micului dejun se deschid si magazinele galeriilor comerciale, care raman deschise pana seara tarziu".

In tarfiul platit de la inceput sunt incluse bauturile precum cafeaua, apa minerala sau limonada. Pentru orice racoritoare, bautura alcoolica sau cocktail, va trebuie sa platesti suplimentar. "Preturile sunt modice, intre trei, patru dolari pentru un cocktail.

Pana la sase restaurante cu meniu specific. Peste 3000 de clienti servesc masa zilnic. Sursa foto: http://media.royalcaribbean.com

Vinurile chiliene costa intre 30 si 40 de dolari sticla si sunt mereu servite la temperatura optima. Daca vrei sa savurezi doar un pahar, ospatarul iti va pastra sticla la frigider si ti-o va aduce din nou, imediat ce soliciti acest lucru", povesteste Nicolae Demetriade.

De altfel, pastrarea sticlei de vin dupa destupare este doar un mic artificiu pe care il fac chelnerii si personalul de la bord. Cameristele iti curata camera ori de cate ori o parasesti si au grija sa iti lase prosoapele proaspete impachetate in forme atragatoare, cum ar fi, de exemplu, de lebada. Bomboana mentolata de pe perna, vazuta adesea in filmele in care sunt prezentate hoteluri de top, nu este nici ea omisa.

Tratat regeste

"Totul este gandit ca sa te simti bine", mai spune presedintele World Travel, care sustine ca exista diferente sesizabile intre flotele grecesti, italienesti sau ale altor companii, comparativ cu vasele care fac parte din Royal Caraibian. Una dintre aceste diferente remarcata de omul de afaceri roman tine de confortul dat de salteaua din cabine.

"Americanii au cele mai bune paturi. Sunt foarte confortabile si simti cu adevarat ca te odihnesti", observa Nicolae Demetriade. Pe o croaziera Celebrity, odihna devine doar o necesitate si capata inflexiuni de odhina activa, in conditiile in care exista programate spectacole de productie, muzicaluri celebre si petreceri tematice, cum ar fi Groove, Masque si Everybody Dance.

Peste 10 centre de relaxare exista pe vas. Sursa foto: http://media.royalcaribbean.com

Pe vas exista chiar si cazinouri, saloane si cluburi, centre de fitness si saloane pentru tratament, unde sunt oferite servicii de manichiura, pedichiura, vopsirea parului si coafarea acestuia, atat pentru domni cat si pentru doamne.

De asemenea, exista pana la sase restaurante cu specific si o selectie de 500 de vinuri, prezentate in mod artistic de 200 de somelieri, dispusi sa recomande asocierea bauturii potrivite cu preparatele culinare.

Luxul accesibil

Tarifele pentru o croaziera variaza foarte mult in functie de vas, de itinerariul ales si de perioada in care acesta poate fi parcurs. De asemenea, printre criteriile care diferentiaza pretul se numara tipul cabinei. Aceasta poate fi interioara, exterioara, cu balcon, pentru familie cu balcon, concierge class, aqua class sau apartament.

Cele mai mici costuri incep de la 440 de euro, pentru o persoana, in cazul unui sejur de sapte nopti in Caraibele de Sud si depasesc 14.000 de euro, pentru aceasi perioada, dar pentru un apartament, in cazul unei croaziere cu destinatia Caraibele de Est.

In tarif nu sunt incluse si transportul pana la orasul port din care se va face imbarcare, excursiile optionale, asigurarea sau bauturile alcoolice. In schimb, comisionul personalului si toate taxele de transport sunt incluse.

Nicolae Demetriade estimeaza ca anul acesta, Royal Caribbean International va vinde in Romania minim 600 de locuri pentru croaziere in Mediterana efectuate cu cel mai mare vas de acest tip din lume, pretul mediu pentru o astfel de calatorie fiind de 1.700 de euro pentru doua persoane.

Vasul va naviga in Oceanul Atlantic si pe Mediterana de Vest, iar pasagerii vor beneficia de o serie de facilitati introduse in exclusivitate pe vas. Printre acestea o tiroliana de 25 metri care traverseaza vasul, un carusel lucrat manual, musical-uri gen Broadway, prima cafenea Starbucks pe mare si un parc cu peste 12.000 de specii de arbori si plante naturale.

Apus de soare. Sursa foto: Arhiva personala Nicolae Demetriade

Alte oferte

CLUB CROAZIERE, Distribuitor Autorizat Costa Cruises

Croaziera de noua zile: Italia, Maroc, Portugalia & Spania din Barcelona de la 714 de euro

Croaziera de patru zile: Italia, Spania & Franta din Savona de la 489 de euro

Croaziera de sapte zile: Italia, Spania si Franta din Savona, de la 369 de euro

Croaziere.net:

Croaziera de sapte nopti in Fiordurile Norvegiene (Port Southampton, Anglia), de la 560 de euro

Croaziera in Japonia, timp de 12 nopti, de la 2122 de euro

Croziera in Canada, timp de 10 nopti, de la 4499 de euro

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#vacanta croaziera, #Nicolae Demetriade croaziera, #vas croaziera , #Destinatii exotice