Vacanta pe cont propriu Budapesta, un oras pentru toate gusturile

Vineri, 23 August 2013, ora 17:34
10831 citiri
Vacanta pe cont propriu Budapesta, un oras pentru toate gusturile

Budapesta ramane una dintre cele mai bune destinatii pentru o vacanta: este aproape de Romania si satisface orice exigenta. In plus, pentru un concediu de sapte nopti, nu vei plati mai mult de 700 de euro.

Capitala Ungariei te va surprinde prin arhitectura deosebita, preturi echilibrate, dar si un numar impresionant de activitati pe care le ai la dispozitie.

Cum ajungi in Budapesta

Cu masina

Daca pleci cu masina personala, pregateste-te pentru un drum de 800 de kilometri, care iti va lua aproximativ 14 ore, estimeaza cei de la viamichelin.com.

Cu avionul

Compania Tarom opereaza zboruri saptamanale spre capitala Ungariei si aterizeaza pe aeroportul international Ferihegy. Czech Airlines, Lufthansa, AlItalia, Carpatair, KLM si Air France ajung la Budapesta, dar fac escala. Durata unui zbor Bucuresti - Budapesta dureaza 2 ore si 30 minute, spun cei de la infoturism.ro.

Cu trenul

Daca pleci din Bucuresti drumul este relativ lung, in conditiile in care vei merge cam 15 ore, dar pretul biletului, de aproximativ 50 de euro, mult mai ieftin decat costul unui zbor cu avionul, justifica oboseala pe care o vei resimti.

Gara este legata prin rute directe cu orasele Bucuresti, Salonic, Cracovia, Varsovia si Moscova. Trenul spre Budapesta pleaca din Gara de Nord la ora 6.30 dimineata si ajunge dupa 15 ore in capitala Ungariei.

Cand ajungi in Budapesta, cel mai bine cauta la magazinele din aeorport, din gara ori la centrele turistice, un city-pass, adica un card special care iti asigura reduceri la mai multe obiective turistice si restaurante.

Cardul costa 13 euro, dar datorita lui vei putea face doua plimbari pe Dunare, vei putea circula gratuit cu mijloacele de transport in comun din oras timp de doua zile (48 de ore) si vei primi produse suplimentar la terasele si localurile partenere.

Unde te poti caza

Hoteluri de cinci stele: Four Seasons Hotel Gresham Palace, Corinthia Hotel, Iberostar Grand Hotel

Hoteluri de patru stele: Opera Garden Hotel, Bohem Art Hotel, Hotel Palazzo Zichy

Hoteluri de trei stele: Gerloczy Rooms de Lux, Casati Budapest Hotel

Obiective turistice pe care nu trebuie sa le ratezi

Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului, cea mai impresionanta cladire din Budapesta, se viziteaza gratuit.

Castelul Buda

Castelul Buda, construit in 1241, o "Viena in miniatura" si locul unde timpul parca a stat in loc, cladiriele pastrand din opulenta Imperiului Austro-Ungar.

Interior din Catedrala Sfantul Stefan. Sursa foto: blogesky.ro

Catedrala Sf. Stefan este una dintre figurile emblematice ale Budapestei si poate fi vazuta din orice colt al orasului. Accesul in catedrala este gratuit, dar se plateste o taxa de mai putin de 1 euro, respectiv 80 de eurocenti pentru accesul in trezorerie si 1,6 euro pentru platforma de pe dom.

Insula Margareta, o oaza de liniste si verdeata in mijlocul Dunarii, unde vei scapa de aglomeratia urbana.

Parcul cu statui, un obiectiv turistic inedit, iti va prezenta cele mai ciudate statui, construite intr-o epoca in care comunistii erau la conducere, iar artistii se conformau ideologiei acestora. Ca sa intri in parc, va trebui sa platesti doi euro.

Muzeul National al Ungariei, unde exista cele mai cele mai frumoase colectii de arta, artefacte, fotografii si documente legate de istoria framantata a tarii. Accesul este gratuit pentru copii, iar adultii care ii insotesc vor plati aproximativ patru euro.

Merita sa faci o vizita si pana la Galeria Nationala, situata intr-o cladire care face parte din patrimoniul istoric al orasului. Cel mai bine, alege un tour cu ghid, pentru aproximativ sapte euro, in asa fel incat sa vezi si Cripta Habsburgica, amenajata la subsol, pe langa lucrarile expuse in muzeu.

Activitati placute in Budapesta

Labirintul in care a fost intemnitat Vlad Tepes

Explorarea labirintului te va costa mai putin de 7 euro/persoana

Pentru o taxa de 6,7 euro te poti plimba prin labirintul construit sub Castle Hill. Programul cuprinde varianta pentru adulti, incepand cu ora 6 pm, dar si versiunea pentru copii, de la 10 dimineata pana la 7 seara. Pe vremuri, labirintul a fost folosit ca o inchisoare, iar unul dintre cei mai renumiti prizonieri de aici a fost Vlad Tepes.

Pesterile urbane

Pesterile subterane din Budapesta

Un alt fel de labirint pe care il poti explora in Budapesta este Pal-volgyi Stalactite Cave, amenajat pe mai multe nivele, plin de formatiuni stancoase. Daca nu stiai pana acum, vei fi surprins sa afli ca in orasul ungar exista doua ansambluri de pesteri subterane, descoperite accidental in 1900.

Cel de-al doilea complex se numeste Szemlo-hegyi Barlang si cuprinde doar formatiuni din cristal. Ambele sunt deschise intre 10 am si 4 pm, iar pretul biletului este de aproximativ cinci euro.

Tropicarium

Tropicarium este cel mai mare acvariu cu apa sarata din Europa Centrala

Nu vei regreta nici daca faci o vizita la Tropicarium, un ansamblu care copiaza cu acuratete habitatul natural pentru mai multe speciii de pesti tropicali, pasari, aligatori si mamifere, precum maimutele. In total, exista mai mult 3.000 de metri patrati pe care au fost construite mai mult de 50 de acvarii.

Plimbare cu vaporasul pe Dunare

O plimbare pe Dunare te va costa aproximativ 15 euro. Sursa foto: amfostacolo.ro

O vacanta in Budapesta nu poate fi completa daca nu te-ai plimbat cu vaporasul pe Dunare. Asa vei avea ocazia sa admiri cladirile simbol ale capitalei Ungariei, pentru 15 euro.

Tratamente balneare cu apa termala

Daca vrei sa te relaxezi si sa iti rasfeti si corpul cu un tratament balnear, alege Baile Szechenyi de afla in City Park, in apropiere de Piata Eroilor din Budapesta. Aici vei gasi nu mai putin de 18 piscine, dintre care 5 pentru inot si alte 13 pentru wellness.

Despre baile Gellert se spune ca ar fi cele mai frumoase dintre toate baile Ungariei, poate si datorita arhitecturii impresionante, ele facand parte din hotelul Gellert si deschizandu-si portile catre public in anul 1918, arata razvanpascu.ro.

Unde poti manca in Budapesta

Gastronomia ungara se caracterizeaza prin folosirea aproape in exces a condimentelor dulci, asadar pregateste-te pentru preparate delicioase, dar cu multa boia dulce, inecate in sosuri grele, cu gust dulceag.

Ai mai putea sa incerci rata rose cu sos de fructe de padure, puiul cu boia dulce, dar si varianta ungureasca a sarmalelor, cu mai multa carne grasa. La desert, incearca gombotii cu prune, un fel de galuste din aluat facut cu cartofi, ori tortul Dobos. Nu iti va parea rau nici daca vei incerca kurtos colaci, cozonaceii rotunzi, copti pe o forma specifica si tavaliti prin nuca, alune, ciocolata sau cocos.

Patiseria Frohlich. Sursa foto: visitbudapesta.com

Restaurante recomandate de localnici, potrivi gotravel.ro: Spoon Cafe & Lounge (str Vigado ter 3. Kikoto), Fatal Etterem (str Vaci Street 67), Rivalda Cafe &Restaurant (str Szinhaz 5-9), Mokka Etterem Kft. (str Sas utca 4), Columbus Hajo (str Vigado 4), Pater Marcus Belga Apatsagi Sorozo es Etterem str (Apor Peter 1), Horgasztanya Etterem Budapest, (str Fo 27 ).

Destinatii perfecte pentru shopping

Magazin cu haine ale artistilor locali. Sursa foto: turistcenter

* Premier Outlet, unul dintre cele mai mari magazine de tip outlet din Budapesta, cu peste 20 de magazine, printre care se numara reprezentante Calvin Klein, Tom Tailor, Adidas sau Nike.

* Factory Outlet, un mall in care vei gasi colectii ale brandurilor precum Levi''s, Mustang sau Camel Active, cu reduceri de pana la 50%.

* Alte centre comerciale recomandate de infoturism.ro: West End City Center (400 magazine, 14 sali de cinema), Allee Shopping Center, Arena Plaza, Erkad Shopping Center, Mammut I., Duna Plaza, Polus Center, Campona.

Magazine cu specialitati locale si patiserii recomandate de visitbudapest.travel: Daubner, Nandori, Frohlich, August, Szalai.

Buticuri cu haine si obiecte decorative ale artistilor locali: Gouba, Insitu&Front, Lokalwear, Matyodesign, Mono Fashion, Printa, Retrock

Viata de noapte in Budapesta

A38, clubul de pe vapor

A38: cea mai buna discoteca din Budapesta se afla pe un vapor ancorat la malul Dunarii.

Cotton Club , un loc unde proprietarul a incercat sa recreeze atmosfera unui bar clandestin din Chicago

Club Seven, unul dintre cele mai exclusiviste localuri din Budapesta, frecventat de vedetele locale. Daca vrei sa vii aici, trebuie sa tii cont de faptul ca patronii au cateva reguli stricte privind vestimentatia: fara pantaloni scurti, costum pentru domni sau rochii pentru doamne.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Budapesta vacanta, #atractii turistice Budapesta, #ghid turistic Budapesta, #vacanta ieftina Budapesta , #Atractii turistice