Topul oraselor mai populare decat capitalele lumii

Joi, 21 Octombrie 2010, ora 16:54
6274 citiri
Topul oraselor mai populare decat capitalele lumii

Desi sunt mai cunoscute pe plan mondial, au mai multe obiective turistice si mai multe de oferit decat capitalele oficiale, orasele prezentate in continuare au fost “nedreptatite” si nu au fost nominalizate centre politico-administrative. Lonelyplanet.com a intocmit topul “non-capitalelor”, subliniand pentru fiecare in parte punctele forte.

New York, "Capitala lumii"

New York reprezinta centrul cultural si financiar al Statelor Unite ale Americii, iar locuitorii sai nu sunt foarte dezamagiti ca orasul nu a fost nominalizat capitala SUA.

Dimpotriva, sunt multumiti de statutul pe care il ocupa New York-ul, noteaza lonelyplanet.com, care mentioneaza ca in orasul american locuiesc peste 8,2 milioane de persoane.

Mai mult decat atat, in New York se vorbesc 160 de limbi, potrivit siteului amintit.

Turistii  care vin in New York raman impresionati in general de arhitectura moderna, bazata pe constructii formate din structura de otel si geam si in special de uriasele cladiri zgarie-nori.

Rio de Janeiro, "Orasul Carnaval"

Cateodata, pierderea statului de capitala nu este un eveniment atat de tragic. Mai ales daca vorbim despre Rio de Janeiro, un oras aproape prin definitie dedicat petrecerii.

Poate din aceasta cauza localnicii nu s-au intristat in clipa in care politicienii au mutat centrul politico-administrativ la Brasilia, in 1960.

De atunci, “cariocas” asa cum sunt numiti locuitorii din Rio, s-au concentrat pe ce stiu ei mai bine, si anume pe organizarea petrecerilor si a celor mai renumite carnavaluri.

Indiferent ca vorbim despre milionele de turisti atrasi de farmecul Carnavalului de la Rio sau de cei care vin sa isi petreaca Revelionul pe Plaja din Copacabana, orasul brazilian se bucura de reputatia sa, si anume de cel mai petrecaret oras sud american.

Sydney, opusul Canberrei

Ca si omologul sau american, Sydney “nu sufera” prea mult ca nu este capitala Australiei, mai ales in condtiile in care Canberra este un oras plictisitor, tehnologizat si populat in marea majoritate de oameni de afaceri si de politicieni, subliniaza lonelyplanet.com.

Sydney se afla exact la polul opus si este genul de oras care te invita la o plimbare relaxanta pe plaja, la o partida de surfing sau la o iesire cu prietenii.

In plus, unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din statul-continent, cladirea Operei din Sydney beneficiaza de mai multa promovare decat orice alta atractie turistica din Australia.

Mii de turisti care nu sunt pasionati de opera, dar si fanii genului o viziteaza saptamanal.

Toronto, ignorat pentru ca a fost "prea britanic"

Toronto este orasul canadian cel mai cunoscut printre turistii straini. Pe langa faptul ca se bucura de recunoastere pe plan international, Toronto este si cel mai mare centru urban al Canadei.

49% din  populatia orasului provine din alte localitati decat Toronto, oferind metropolei si statutul de orasul cu cea mai mare diversitate de natiuni de pe glob.

Ironic este insa faptul ca in 1857, in momentul in care a fost aleasa capitala Canadei, Toronto era “prea britanic” pentru locuitorii sai de atunci, francezi intr-o proportie covarsitoare.

Istanbul inca reflecta gloria Imperiului Otoman

Atat locuitorii Istanbului cat si strainii au avut nevoie de o perioada de timp in care sa se obisnuiasca cu ideea ca de fapt Ankara este capitala Turciei.

Istanbulul a ocupat pentru multa vreme functia de centru al Bizantului si Imperiului Otoman, doua imperii puternice, de talie mondiala care au rezistat mai mult de 1500 de ani.

In plus, bogatia de monumente si atractii turistice prezente in Istanbul surclaseaza categoric orasul Ankara, ales capitala Turiciei in 1923.

Doua obiective turistice majore, Aya Sofya si Moscheea Albastra, conving in continuare turistii ca “inima Turciei” a ramas la Instanbul si nu in actuala capitala, o localitate aproape banala.

Cape Town, capitala legislativa a Africii de Sud

Cu o locatie deosebit de privilegiata, la intersectia Oceanelor Indian si Atlantic, cu un impresionant relief natural, care cuprinde atat piscuri muntoase, campii si litoral, cu un vibrant mix de nationalitati, Cape

Town este unul dintre orasele rasfatate ale Africii de Sud.

La toate acestea se mai adauga si gastronomia locala delicioasa, viata de noapte activa dar si arhitectura deosebita care pastreaza elementele clasice, combinandu-le cu structuri mai moderne.

Cape Town este capitala legislativa a Africii de Sud dar este obligat sa imparta statutul de capitala cu Pretoria, centrul administrativ, si cu Bloemfontein, cel judiciar.

Mumbai, gazda Bollywoodului

Daca marimea populatie, importanta culturala si cea financiara ar fi criterii prin care sa se poate decide ce oras indian merita titlul de capitala, atunci cu siguranta ca Mumbai, fostul Bombay ar avea castig de cauza.

Una dintre ramasitele imperialismului britanic, dar si emblema orasului, Poarta Indiei contrasteaza cu restul cladirilor.

Pe langa Poarta Indiei, un alt simbol care identifica statul asiatic pe plan mondial este Bollywood, echivalentul indian al centrului cinematografiei americane, Hollywood.

Pe langa faptul ca Bollywood este liderul producatorilor de filme, acesta sustine si economia Indiei, contribuind direct la dezvoltarea ei.

Cu toate acestea, New Delhi ramane capitala oficiala a Indiei, stat locuit de peste 1 miliard de persoane.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#top, #capitala, #turisti, #atractii, #turistice , #Atractii turistice