Romanii sunt principalii turisti din Republica Moldova

Luni, 09 Martie 2009, ora 09:31
3231 citiri
Romanii sunt principalii turisti din Republica Moldova

Cei mai multi turisti straini care vin in Republica Moldova sunt din Romania, in timp ce, potrivit statisticilor oficiale, Romania este abia pe locul patru in preferintele turistice ale moldovenilor, care, de altfel, anul trecut au venit in numar mai mic decat in urma cu un an.

Cu toate acestea, Romania ramane una din destinatiile turistice importante pentru Republica Moldova.

Statisticile oficiale nu au cum sa tina cont de numaul mare de turisti moldoveni care merg la mare, la munte sau in statiunile balneare din Romania fara a apela la companiile de turism, explica Mariana Iuga, sefa Biroului de promovare si informare turistica al Romaniei in Republica Moldova.

De mare popularitate se bucura programele culturale, in special in zona Moldovei.

In sezonul de iarna sunt vizitate Slanic Moldova si Vatra Dornei, iar printre statiunile balneare cele mai cautate se numara Slanic Moldova, Vatra Dornei si Sovata.

Pentru anul 2009, Mariana Iuga se asteapta la o crestere a numarului de turisti moldoveni pe litoralul romanesc, destinatie care va fi promovata activ la inceputul sezonului estival.

In anul 2008, cele mai importante destinatii turistice pentru Republica Moldova au fost Turcia, Ucraina, Bulgaria si Romania.

Potrivit datelor publicate de Biroul National de Statistica din Republica Moldova, anul trecut 10.000 de turisti moldoveni (11,6%) si-au petrecut vacantele in Romania, fata de peste 15.000 in 2007.

Principalele destinatii turistice ale moldovenilor raman Turcia - 33.500 (25.600 in 2007), Ucraina si Bulgaria cu cate aproximativ 16.000 de turisti in 2008.

Pentru a promova Romania ca destinatie turistica, Ambasada Romaniei la Chisinau si compania turistica romaneasca Ways Business Solutions a organizat o prezentare a atractiilor turistice ale Romaniei, cu ocazia sarbatorii Martisorului, pentru corpul diplomatic acreditat in Republica Moldova si oameni de afaceri.

Directorul Ways Business Solutions, Razvan Balint, a declarat ca isi propune organizarea de tururi turistice pentru grupuri de turisti si companii atat in Republica Moldova, cat si in Romania, imbinand elementele de interes din cele doua state.

Potrivit lui Balint, turismul din Republica Moldova mai are nevoie de multe investitii pentru a ajunge a fi competitiv in regiune, mai ales la capitolul infrastructurii si serviciilor, dar si in ceea ce priveste calitatea drumurilor.

Reprezentantii companiilor de turism sustin ca mai mult de jumatate dintre turistii care pleaca la odihna sunt oameni de afaceri. Aceasta cota este de 54%. In acelasi timp, proportia functionarilor din totalul celor care pleaca in vacanta peste hotare este de 23%. De asemenea, alte categorii de bugetari moldoveni reprezinta 16% din turisti.

Datele statistice arata ca Romania este tara celor mai multi turisti care vin in Republica Moldova.

Astfel, ponderea turistilor si excursionistilor sositi din Romania constituie 18,3%, urmatoarea tara cu cei mai multi turisti pentru Republica Moldova fiind Rusia, cu 16,3%.

Un clasament al Forului economic mondial plaseaza Republica Moldova pe locul 93 din 133 de state in clasamentul mondial al turismului (intre Kazahstan si Salvador), in crestere cu cinci pozitii fata de clasamentul de anul trecut.

Problemele cele mai mari ale turismului moldovenesc sunt preturile peste media europeana (uneori chiar duble), drumurile proaste, lipsa hotelurilor de 2-3 stele si costul ridicat al biletelor la avion.

Clasamentul plaseaza Romania pe locul 66, Ucraina - pe locul 77 si Rusia - pe locul 98. Specialistii spun ca turismul in Republica Moldova este slab dezvoltat, avand doar o pondere de 0,3 % in Produsul Intern Brut, in timp ce in statele statele europene ponderea turismului in PIB este de 20-30 %.

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoarea Nicoleta Pauliuc, președinta Organizaţiei Femeilor Liberale a pledat, luni, 25 martie, pentru un acces ponderat al tinerilor la unele aplicaţii de pe internet, dar a atras atenţia...
#romani, #turisti, #republica moldova, #investitii , #Atractii turistice