Confruntarea oraselor turistice: Sibiu vs Viena

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 16:41
3274 citiri
Confruntarea oraselor turistice: Sibiu vs Viena

Printre comorile turistice ascunse de Romania se numara Sibiul, o bijuterie recent slefuita si reasezata la loc de cinste printre preferintele turistilor straini, o data cu dobandirea statutului de Capitala Culturala Europeana, castigat in 2007. De atunci, Sibiul demonstreaza ca isi merita reputatia si ca poate fi comparat cu orase mult mai celebre pe plan mondial, precum Viena.

Samuel von Brukenthal a construit la Sibiu, in Piata Mare, un palat in stilul Barocului Tarziu, dupa modelul palatelor vieneze, devenit ulterior muzeu national.

Turistii curiosi sa ii descopere colectiile vor putea admira opere de arta precum tablouri consacrate pictate de maestri precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu,  Stefan Luchian, Theodor Pallady sau Nicolae Tonitza.

Muzeul National Brukenthal, Complexul National Muzeal Astra si Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. sunt cele mai importante trei obiective turistice de neretat in Sibiu, cel putin la fel de interesante precum topul celor trei locatii "must-see" din Viena si anume Palatul Schonbrunn, Palatul Hofburg si Palatele Belvedere.

Muzeele din Sibiu nu pot rivaliza opulenta si grandoarea care caracterizeaza majoritatea obiectivelor turistice din Viena, dar compenseaza din plin bogatia decorurilor prin incarcatura emotionala si spirituala, imposibil de obtinut prin obiecte si podoabe materiale.

Colectia de pictura europeana a Baronului Samuel von Brukenthal, Cabinetul de stampe sau Galeria de Arta romaneasca sunt reprezentative pentru Muzeul National Brukenthal si reprezinta rodul muncii a zeci de ani pe care baronul a depus-o alegand, achizitionand si pastrand cele mai frumoase, mai importante si mai sugestive piese.

Colectia de pictura europeana a Baronului Samuel von Brukenthal, detine un numar de aproximativ 1200 opere ale principalelor scoli de pictura europeana din secolele XV-XVIII.

Cabinetul de stampe cuprinde capodopere ale gravurii europene, semnate de nume celebre ca Albrecht D?rer, Marcantonio Raimondi, Agostino Carracci, Hendrick Goltzius, in timp ce Galeria de Arta romaneasca este formata din piese de pictura, grafica, sculptura, mobilier, argintarie, portelan, sticlarie etc. din secolul al XV-lea pana in perioada contemporana.

Muzeul Civilizatiei populare Traditionale Astra gazduieste monumente originale reprezentative sistemului de valori ale civilizatiei traditionale ale satelor din Romania.

In acest perimetru extins pe o suprafata de 96 hectare, localizat in Padurea Dumbrava, la 4 km de Sibiu se pot studia gospodarii formate din case de locuit aduse din diferite zone ale tarii, interioare de locuit pastrate in forma original si toate anexele gospodaresti, de la ateliere mestesugaresti, pana la instalatii de industrii taranesti si mijloace de transport traditionale.

De asemenea, aici pot fi vazute constructii cu caracter religios (biserici si troite), comercial (hanuri, carciuma) sau ludic (pavilion de joc, popicarie).

Tot in Sibiu pot fi admirate nu mai putin de 15 lacasuri de cult, biserici declarate monumente istorice.

Desi impresionanta prin marimea sa, catedrala Stephansdom, cel mai frumos edificiu gotic al Austriei, ramane totusi un singur exemplu.

In timp ce dimensiunile mari, completate cu o bogatie de elemente decorative din materiale scumpe, par sa fie o emblema edificatoare pentru Viena si mai ales pentru majoritatea obiectivelor sale turistice, Centrul istoric al Sibiului este mai degraba caracterizat de „ochii sibieni”, adica o pereche de ferestre cu o forma ce aminteste de ochiul uman, aflata pe acoperisul tuturor cladirilor.

Tarifele considerabil mai mici din Sibiu ar putea constitui un alt avantaj pentru orasul romanesc, desi preturile mici nu inseamna rabat de la calitate.

Cele mai indicate restaurante pentru a degusta savuroasele preparate ardelenesti sunt Crama Ileana si Restaurantul „La Turn”, aflat la poalele Turnului Sfatului din Piata Mare.
Pe de alta parte, restaurantele care serversc mancare traditionala vieneza si care nu trebuie ocolite in Viena sunt Figmuller (pe Wollzeile, la numarul 5), faimos pentru portia mare de snitel vienez pe care o aseaza in fata oaspetilor si Zum weissen Rauchfangkehrer.

Pentru a-si castiga turistii, Austria mizeaza pe trei elemente cheie: Palatul Schonnbrunn, Mozart si Cartierul Muzeelor, spre deosebire de Sibiu care ii cucereste pe turisti prin atmosfera tipica lumii baroce.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#atractii turistice, #orase turistice, #sibiu, #viena , #Atractii turistice