Cele mai bune restaurante din Istanbul

Duminica, 03 Iulie 2011, ora 10:45
9113 citiri
Cele mai bune restaurante din Istanbul

Dupa o zi plina, in care ai vizitat atractiile turistice din Istanbul, trebuie sa te relaxezi la unul dintre restaurantele orasului. Cu meniu specific sau cu preparate din bucataria internationala, localurile turcesti sunt dominate de calitatea produselor, de ospitalitatea chelnerilor si de decorul tipic oriental.

Una dintre principalele trasaturi ale localurilor din Istanbul este absenta bauturilor alcoolice din meniu. Turcii respecta cu strictete religia musulmana si nu consuma deloc alcool si nici carne de porc. Din aceasta cauza, turistii trebuie sa se adapteze la regulile bucatariei turcesti.

Cu toate acestea, in anumite carciumi, poti gasi o gama redusa de bauturi alcoolice.

Rami este un restaurant cu specific traditional turc, amenajat intr-o vila otomana foarte veche, dar recent restaurata. Incearca sa faci rezervare pentru una dintre mesele aflate pe balcon. Privelistea catre Moscheea Albastra merita asteptarea. Gasesti localul pe strada Utangaq Sok, la numarul 6.

Mancare turceasca delicioasa poti comanda si la Sarnic, aflat pe Sogukcesme. Interesant la acest local este decorul inedit, o cisterna bizantina, complet restaurata.

Ospatarii sunt foarte amabili, nu trebuie sa astepti mult pentru comanda, iar meniul te va ispiti, pe langa preparatele specifice turcesti si cu bucate din gastronomia frantuzeasca.

Un al restaurant cu un decor unic este Orient Express. Aici poti savura tot specialitati din Turcia, dar intr-un cadru surprinzator: o gara din secolul al XIX-lea, construita intr-un stil gotic. Localul se afla pe platforma numarul 2, in Gara Sirkeci.

Pentru specialitati din bucataria Europeana, cu influente asiatice, cauta restaurantul hotelului Four Seasons, de pe strada Tevfikhane, la numarul 1.

In cazul in care preferi mancarea pe baza de peste, mergi la Balikci Sabahatin, de pe Seyit Hasankutu, la numarul 50. Aici poti incerca calamarul pane, somnul la cuptor sau pestele spada pe pat de sare.

Meniu simplu, axat pe fructe de mare, vei gasi si la Korfez, aflat pe malul Bosforului (Korfez Cad, la numarul 78). Localnicii ti-l vr recomanda ca fiind unul dintre cele mai bune restaurante din oras.

Vegetarienii trebuie sa testeze preparatele servite la Rumeli Cafe, unde exista cele mai bune tocanite de legume si cele mai proaspete ingrediente. In plus, sunt servite si mancaruri turcesti sau mediteraneene.

Turcii incep masa cu aperitivele numite „meze”. Servite atat calde, cat si reci acestea sunt foarte variate si gustoase. Poti incerca haydari, o pasta de iaurt cu menta si usturoi, midye pilakisi, adica midii prajite in ulei de masline sau cerkez tavugu, pui rece cu sos de alune.

Humusul, chifelutele din naut si salatele cu mult ulei de masline si rosii proaspete sunt, de asemenea, nelipsite de masa turcilor.

Una dintre atractiile culinare pe care trebuie sa le gusti, cand te afli in Turcia, este Imam Bayildi, adica „Imamul a lesinat”. Se spune ca imamul a lesinat in clipa in care a gustat preparatul, pentru ca acesta era extraordinar de bun. Cu toate acestea, nu contine ingrediente spectaculoase si nici combinatii inedite, ci doar vinete umplute cu rosii, condimente si ceapa.

Comanda si o tocana traditionala, cunoscuta sub denumirea de „guvec”. Sunt servite in lokanta, un fel de carciumi comune, fara pretentii de resturant sofisticat si constau in carne de miel, asezonata cu multe rosii si legume proaspete.

Cu carne de miel sunt umpluti si manti, un fel de coltunasi, serviti intr-un sos de usturoi.

Desigur, trebuie sa incerci si un doner kebap gatit de maestrii turci. In mod traditional, acesta se prepara din felii din carne de miel, parlite pe gratar si combinate cu condimente, sosuri si legume.

Kofte, chiftelele din carne tocata, sunt prajite in tigatie si sunt servite fie intre felii de paine, fie infipte pe tepuse. In acest caz se numesc izgara kebap.

In ceea ce priveste dulciurile, obligatoriu trebuie sa gusti sarailiile, pline de miere si presarate cu alune, fistic sau nuci. Merita sa cumperi si gozleme, un fel de clatite mai mari, umplute cu crema si lokum, rahatul turcesc.

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#istanbul, #restaurant istanbul, #turisti, #vacanta, #vacanta istanbul , #Atractii turistice