Un brad de 500 de ani din Romania ar putea deveni Copacul Anului in Europa. Voteaza-l si tu!

Vineri, 07 Februarie 2020, ora 11:04
17224 citiri
Un brad de 500 de ani din Romania ar putea deveni Copacul Anului in Europa. Voteaza-l si tu!
Foto: Paul Bordaș / treeoftheyear.org

Un brad argintiu din Romania are sanse sa devina copacul anului in Europa, dupa ce fotograful Paul Bordas i-a surprins maretia si l-a propus pentru nominalizare la titlul The Tree of The Year in Europe, intr-o competitie in care putem vota fiecare dintre noi.

Copacul secular face parte din specia Albies Alba (brad argintiu) si are aproximativ 500 de ani vechime, fiind prezentat in concurs cu titlul de Ocrotitor al Cibinului (Guardian of Cibin), raul care formeaza depresiunea Sibiului*.

In cadrul competitiei europene, el a strans deja peste 4.600 de voturi, printre cele mai multe, alaturi de un exemplar din Cehia (peste 4.800) si Rusia (peste 5.000).

Se poate vota pana pe 29 februarie, de fiecare data votand pentru doi arbori. Din 23 februarie numarul voturilor nu va mai fi afisat, pentru a nu influenta mobilizarea fanilor.

Il puteti vota pe pagina de concurs, unde veti gasi si mai multe imagini!

Legenda copacului nominalizat spune ca pe Valea Cibinului traia un cioban, care avea zece oi. Intr-o zi furtunoasa, ciobanul si-a adapostit animalele sub un copac si a adormit. Cand s-a trezit, furtuna se oprise, dar si oile sale disparusera.

Ciobanul a inceput sa se roage, in speranta ca-si va gasi oile pierdute. Apoi a adormit si a visat cum copacul sub care se adapostise a crescut mare si puternic. Visul sau s-a adeverit, iar tanarul cioban a urcat pana in varful copacului de unde si-a vazut turma intr-o lunca. Le-a spus si celorlalti locuitori din vale povestea acestui miracol si s-a hotarat sa protejeze bradul de atunci incolo.

Potrivit Wikipedia, bradul argintiu sau bradul alb (Abies alba Mill.) este un brad originar din Europa, al carui areal este limitat de Muntii Pirinei, la nord de Normandia, la est de Muntii Alpi si Muntii Carpati, pana in sudul Italiei si nordul Serbiei, unde s-a integrat alaturi de bradul bulgar.

Este un conifer masiv, verde tot timpul, crescand pana la 40-50 m (rar 60 m) inaltime, cu diametrul trunchiului de pana la 1,5 m. Cel mai mare copac masurat a fost de 68 m inaltime si avea o grosime a trunchiului de 3,8 m. Se intalneste la altitudini intre 300-1700 m (in general peste 500 m), pe munti unde precipitatiile depasesc 1000 mm.

*Desi este prezentat pe site-ul Tree of The Year Europe ca fiind Ocrotitor al Cibinului, localizat in regiunea Sibiului, coordonatele GPS oferite il pozitioneaza in localitatea Campeni, din judetul Alba, langa Biserica Acatistul Maicii Domnului si Colegiul National Avram Iancu.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#The Tree of The Year in, #Copacul anului in Europa, #Copac Sibiu voteaza , #Agroturism