Cimitirul Vesel

Miercuri, 01 Noiembrie 2006, ora 11:36
1683 citiri

Cimitirul din satul romanesc Sapanta este unul din acele necropole unde familiile celor morti reprezinta minoritatea vizitatorilor. Si singura in mod precis unde rasul nu este considerat ca un comportament nelalocul lui.In fata micii necropole din Sapanta, regiunea Maramures, tot timpul se opreste un autocar. Germani, japonezi, polonezi inarmati cu aparate de fotografiat alearga printre morminte si se fotografiaza. Ajunge o privire si stim deja cine zace in mormant. Primul din cei ingropati s-a ocupat in cea mai mare parte a vietii de pascutul oilor. Al doilea - la fel. Celui de al treilea i-a placut sa se distreze - pe mormantul lui artistul a pictat doi barbati asezati langa o sticla pusa pe masa (probabil slibovita - o palinca specifica, bautura populara in Romania).

"Cu toate ca cimitirul acesta exista de mai multe decenii, nu cunosc nici o cercetare pe aceasta tema" - spune dr Agnieszka Chwieduk, antropolog la Universitatea din Poznan. Pleaca si ea acum in Romania, printre altele, pentru a cerceta daca locuitorii satului privesc si ei cimitirrul cu veselie. "Eu cred ca ei trateaza cimitirul cum tratam si noi cimitirele noastre", spune. "Plecarea celor apropiati nu este pentru ei mai usoara datorita florilor pictate pe mormant".

In ortodoxism obiceiurile legate de moarte au putin alt caracter decat in catolicism. "In cimitire credinciosii ortodocsi se comporta cu demnitate, nu rad. Dar imnurile cantate in timpul ceremoniei de inmormantare pentru sufletele mortilor au un continut optmist, plin de speranta" - spune preotul Pawel Minaev, parohul parohiei ortodoxe "Sf. Nicolae" din Poznan. "Sa fii vesel este mai usor, deoarece in teologia ortodoxa nu exista purgatoriu, iar in iad ajung pacatosii cei mari", adauga.

Preotul Minaev nu se mira ca locuitorii din Sapanta numesc cimitirul lor vesel, pentru ca orice necropola ortodoxa este intr-o anumita masura asa, chiar daca nu s-a gasit nici un artist gata sa scrie pe morminte epitafuri umoristice.

Primul mormand a aparut in anul 1935. A fost sculptat de artistul local Ioan Stan Patras. Crucea albastra, sculptata cu imagini colorate a placut locuitorilor din sat. Pana in anii '60 ai secolului XX, Patras a pictat pe mormantul fiecarei persoane ceea ce defunctul a iubit cel mai mult in viata, iar deseori si imprejurarile in care a murit. Astazi mormintele sunt lucrate de elevii lui.

Epitaful soacrei

Cimitirul este o comoara de cunostinte despre locuitorii Sapantei. Pe majoritatea mormintelor unde sunt ingropate femei poti vedea figuri feminine la vartelnite. Tesutul paturilor si covoarelor de lana a fost si este si acum o ocupatie populara in Maramures. Gardurile din Sapanta sunt pline cu cergi expuse pentru vanzare.

Barbatii aveau ocupatii mult mai variate. Pe mormintele vechi pot fi vazuti pascand oile, pe cele mai noi conduc tractoare. Recunoastem fara probleme mormintul preotului, cel al veterinarului, al doctorului, al viticultorului.

Turistii sunt atrasi cel mai mult de mormintele care prezinta in mod cat mai simplu moartea tragica. In Cimitirul Vesel poti intalni mormantul unui innecat sau al unuia calcat de tren. Unele scene sunt drastice. Pe un mormant din anul 1941 vedem un om impuscat, apoi corpul sau fara cap. Toate portretele sunt insa colorate, pictate in stil naiv. Sub portrete sunt scrise epitafuri umoristice, ca de exemplu: "Aici zace soacra mea. Daca un an mai traia, zaceam eu in locul ei". "Patras, care a fost un artist popular, a sculptat viata in cimitir" - comenteaza dr Chwieduk. "Conventia artistica a fost preluata din sat. Pe noi ne amuza, pentru ca mormintele catolice sunt prudente in ornamente, iar mormintele statice".

Cum poate fi indepartata moartea

In jurul Cimitirului Vesel s-a dezvoltat o afacere turistica. In regiunea Maramures, saraca, situata imediat langa granita ucraineana, Sapanta se evidentiaza prin bunastare. Vizitatorii lasa banii in gospodariile agroturistice, cumpara suveniruri. Un mormant in miniatura costa echivalentul a 10 euro. "Moartea devine astazi un gadget. Inconjurandu-ne de ea, o indepartam de noi" - explica dr Chwieduk.

La intoarcerea de la Sapanta, privim brelocul atarnat sub oglinda - un mormant si gandim: e frumos sa mori cand ai un astfel de mormant. Dar cand ne va sosi ceasul, ne vom gandi oare la Sapanta?

Traducerea: Maria Stanciu

Rador

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...