Turismul din Turcia sufera deja: Patronatele cer cu insistenta impacarea cu Rusia

Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 12:11
6549 citiri
Turismul din Turcia sufera deja: Patronatele cer cu insistenta impacarea cu Rusia
Foto: Flickr/Cristian Bortes

Doborarea avionului de vanatoare rusesc de catre aviatia din Turcia se poate solda cu repercursiuni resimtite pana si de industria de turism din aceasta tara. Tensiunile ivite intre Moscova si Ankara pot genera pierderi imense pentru hotelierii turci.

In declaratiile facute de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, reprezentantii industriei turistice din Turcia au deslusit o amenintare iminenta. "Nu recomandam cetatenilor nostri sa calatoareasca in Turcia in scopuri turistice sau din alte motive", a spus Lavrov, citat de International Business Times.

Din rau in mai rau

Industria turistica din Turca este dependenta intr-o mare masura de clientii rusi, iar hotelierii se astepta la pierderea unui contingent masiv de calatori veniti din Rusia si, implicit, la reducerea veniturilor in viitor.

"Nu ne putem permite sa pierdem piata din Rusia", se arata inspaimantat Osman Ayik, seful Federatiei Hotelierilor din Turcia, intr-un interviu acordat ziarului Hurriyet Daily News.

Situatia poate fi cu adevarat dezastruoasa in conditiile in care industria de turism din Turcia s-a confruntat deja cu pierderea a 800.000 de turisti rusi anul acesta ca urmare a crizei economice aparute dupa impunerea sanctiunilor economice pentru Moscova.

In 2014, inainte ca sanctiunile economice si prabusirea pretului petrolului sa arunce Rusia in recesiune, aproximativ 3,3 milioane de turisti rusi au ajuns in statiunile din Turcia.

Numarul lor a scazut anul acesta cu 25%, iar un eventual boicot sustinut si de avertismentele Moscovei ar avea efecte dezastruoase pentru turismul din Turcia.

Situatie alarmanta

Semnalul de alarma nu este dat doar de ministrul Lavrov, care a anulat la randul sau o vizita oficiala in Turcia, programata saptamana acesta.

Agentiile de turism din Rusia au inceput sa sune si sa anuleze rezervarile facute pentru perioada sarbatorilor de iarna si sezonul estival de anul viitor.

Aceasta situatie reduce cu mult sperantele turcilor de a beneficia de pe urma atentatului savarsit asupra unui avion de linie rusesc prabusit luna trecuta in Peninsula Sinai din Egipt.

Dupa acel incident soldat cu moartea a peste 200 de pasageri, Moscova a decis sa evacueze majoritatea cetatenilor rusi aflati la vacanta in Egipt.

Pe fondul situatiei de alarma ce se prefigureaza in turismul turcesc, multi investitori cred ca este necesara o intalnire a celor doi lideri de stat pentru a detensiona situatia creata de doborarea avionului militar rusesc suspectat de violarea spatiului aerian al Turciei.

"Rusia este de o importanta vitala pentru sectorul turistic de la noi. Vrem sa vedem o solutie imediata pentru rezolvarea problemelor aparute intre cele doua tari.

Am dori sa ii vedem pe presedintii Vladimir Putin si Recep Erdogan gasind aceasta solutie pe calea dialogului", spune Basaran Ulusoy, presedintele Asociatiei Agentiilor de Turism din Turcia.

In 2014, turistii intrati in Turcia au cheltuit 54,7 miliarde dolari, conform datelor prelucrate de World Travel & Tourism Council.

Industria asigura un numar de 2,13 milioane de locuri de munca si a generat 95,8 miliarde de dolari in PIB-ul de 800 de miliarde dolari raportat de Turcia in urma cu un an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#restrictii turisti rusi, #pierderi industrie turism Turcia, #statiuni Antalya, #sezon turistic Antalya 2016 , #Afaceri in turism