Statiunea Baile Felix, revendicata de calugarii unui ordin subordonat Vaticanului

Marti, 20 August 2013, ora 08:01
5432 citiri
Statiunea Baile Felix, revendicata de calugarii unui ordin subordonat Vaticanului

Calugarii ordinului Premonstrates, aflat in subordinea Vaticanului, cer in instanta rejudecarea unui proces cu statul roman, prin care solicita retrocedarea statiunii turistice Baile Felix si o suprafata totala de 176 de hectare de teren.

Prin decizia luata de ordinul Premonstrates se stabileste o dubla premiera pentru piata din Romania: in primul rand o statiune intreaga ar putea fi retrocedata, iar in al doilea rand se va redeschide cel mai vechi dosar din instantele locale.

Unul din strandurile statiunii

Valoarea statiunii este aproape imposibil de calculat, mai ales dupa ce au fost facute investitii in reamenajarea si modernizarea locurilor de cazare.

Vedere de ansamblu a statiunii

Cel mai mare investitor in statiune este SIF Transilvania, societate condusa de Mihai Fercala, care a investit, in ultimii ani, mai multe milioane de euro. SIF Transilvania detine, in Baile Felix, sapte hoteluri, majoritatea de doua stele si unul clasificat la patru stele.

Procedura de tratament la Baile Felix

Baile Felix raman cea mai mare statiunea balneoclimaterica din Romania, unde mai mult de 50.000 de turisti vin anual la bai, pentru relaxare sau tratament.

Procedura de tratament la Baile Felix

Reaprinderea interesului calugarilor pentru statiune dupa mai mult de 70 de ani ar putea fi justificat prin faptul ca piata de turism balneoclimateric se situeaza la valoarea de 275 milioane lei (mai mult de 61 de milioane de euro), conform estimarilor.

Retrocedarea terenurilor duce la disparitia statiunilor

Problema retrocedarilor a fost reclamata si de presedintele Asociatiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovala, care avertizeaza ca statiunile ar putea sa dispara in cativa ani daca retrocedarile de terenuri din zonele turistice vor continua.

"Ne trezim cu revendicari in statiuni. Este extrem de grav ce se intampla la ora asta in statiunile turistice unde in fata hotelurilor vezi pe cate unul cu 400-500 de metri din anul 1912, a avut el acolo nu stiu ce proprietate. Cred ca acestea sunt numai aranjamente. Daca vom continua sa le dam aceste loturi de pamant, eu va spun ca statiunile nu vor mai fi statiuni peste cinci ani si vom discuta despre cu totul altceva", a declarat Nicolae Bucovala, intr-o conferinta de presa.

Un dosar vechi de peste 30 ani

Curtea de Apel Oradea trebuie sa dea o decizie in dosarul 4732 din februarie 2012, in urma solicitarii depuse de Feies Rudolf Anzelm, reclamantul acestui dosar si "prepozit la prepoziturii ordinului canonic Premonstratens", asa cum se mentioneaza in fisa dosarului depusa la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei.

Statul roman, prin comisia speciala de retrocedare este dat in judecata pentru "solutionarea conflictului de competenta". Totul a inceput in 1938, cand recursul intentat de ordinul calugaresc nu s-a mai judecat. Dupa mai bine de 70 de ani, calugarii Premonstratens solicita redeschiderea dosarului, iar decizia finala va fi data peste fix o luna, pe 19 septembrie.

Baile Felix apartineau calugarilor Premonstratens

Calugarii au aratat cu documente ca detineau, inainte de 1937, la Sanmartin, in Crisana: 178 hectare teren arabil, o manastire, o biserica. In plus, ei aveau la Hidiselul de Jos 616 hectare de pamant, la Hidiselul de Sus 242 hectare, la Tirgusor 63 hectare arabil, conform unui document al Arhivelor Nationale, citat de Gandul.

Un alt document realizat de autoritatile romane in 1940 confirma ca Ordinul Premonstratens detinea, pe langa aceste proprietati, si statiunea balneara Baile Felix.

"In comuna Sanmartin ordinul detine: Biserica, Manastirea, cladiri de economie, moara de apa, Stabiliemntul Baile Felix/ 5 edificii de hotel, 3 edificii de bai, locuintele particulare [...] 126 hectare, etc", se arata in acel document.

Dupa ce proprietatile acestea au fost confiscate de comunisti, la ordinul lui Onisifor Ghibu, imputernicit special al Ministerului Educatiei, calugarii au dat in judecata statul roman, dar au pierdut.

Recursul intentat de clerici nu s-a mai judecat, dar calugarii solicita acum rejudecarea cazului, reclamand o "corectare a Cartii Funciare a comunei Sanmartin, prin care statiunea Baile Felix a fost trecuta din patrimoniul ordinului in proprietatea statului roman."

Istoria calugarilor Premonstratens

Ordinul calugaresc Premonstratens, condus acum de reverendul Feies Rudolf Anzelm, a fost infiintat in anul 1120 de catre Sfantul Norbert de Xanten. Ordinul a fost recunoscut de catre Biserica Catolica in 1126 si s-a extins in principal in tarile vestice, dar si Europa Centrala. Ordinul calugaresc se afla si acum in Romania, unde are aproximativ 1.300 de membri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#Baile Felix Vatican, #Baile Felix cerute in instanta, #proces calugari Baile Felix , #Afaceri in turism