Seceta falimenteaza agricultorii, dar imbogateste hotelierii

Joi, 23 August 2012, ora 17:10
2246 citiri
Seceta falimenteaza agricultorii, dar imbogateste hotelierii

Seceta din ultimele saptamani a afectat aproximativ 40% din suprafata arabila a Romaniei, insa nu toti au de pierdut de pe urma temperaturilor ridicate. Jucatorii din turism au castigat 75 milioane de euro intr-o singura saptamana.

Numarul de turisti de pe litoralul romanesc a crescut cu pana la 20%, anul acesta, comparativ cu 2011, arata datele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Cu alte cuvinte, in sezonul acesta, au fost pana la 300.000 de turisti in plus pe litoral, dintr-un total de 1,5 milioane de turisti, pe an, sustine Traian Badulescu, consultant in turism.

Traian Badulescu a calculat castiguri de 75 milioane de euro pentru hotelierii de pe litoral, intr-o singura saptamana, in conditiile in care un turist cheltuieste in medie 250 de euro intr-un sejur de sapte zile in varful sezonului (15 iulie-15 august).

In tot sezonul, format din cele patru luni (perioada mai-septembrie) cresterea numarului de turisti ar depasi, potrivit aceluiasi calcul, o jumatate de miliard de euro, dar numai in conditiile in care toate unitatile de cazare ar fi pline si fiecare turist ar plati, pentru pachetul de vacanta, in medie, 250 de euro.

Totusi, posibilitatea ca acest lucru sa se intample in realitate este destul de redusa, avand in vedere ca, de multe ori, costul ofertelor de vacanta este mult mai mic in lunile mai, iunie si septembrie, iar gradul de ocupare scade simtitor. Chiar si asa, incasarile hotelierilor din toata perioda trec de 200 milioane de euro. De altfel, hotelierii sunt singurii care au simtit efectele pozitive ale secetei din acest an.

Fermierii ar avea nevoie de 50 de milioane euro

La polul opus insa, se afla fermierii, care asteapta masurile promise de ministerul Agriculturii pentru diminuarea pierderilor cauzate de arsita.

Cele mai afectate culturi, potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), sunt cele de porumb si de floarea soarelui. In opinia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, pentru despagubirea fermierilor afectati de seceta este nevoie de 50 de milioane de euro, suma care s-ar traduce in aproximativ 100 de lei la hectar. De asemenea, ministrul de resort pregateste o serie de masuri care sa sprijine fermierii.

Pe langa sumele alocate despagubirilor, alte masuri sunt reducerea costurilor energiei pentru irigatii cu 20% si pregatirea unor acorduri cu sistemul bancar pentru credite preferentiale.

Seceta afecteaza productia de cereale din sudul si estul Europei

Nu doar Romania a fost afectata de seceta. Daca in tara dintre cele circa 55.000 de hectare cultivate cu porumb au fost afectate 20.400 de hectare si 20.000 de hectare cultivate cu floarea-soarelui, dintr-un total de 60.000 de hectare, seceta a creat dificultati si fermierilor din sudul si estul Europei.

Centrul de analiza Strategie Grains si-a revizuit previziunile cu privire la recolta de porumb a Uniunii Europene cu 7,1 milioane de tone. Noile estimari indica o recolta de porumb de 58,1 milioane de tone, cu 13% sub cea din 2011. Analistii din cadrul Strategie Grains indica, la nivel mondial, o scadere a productiei de porumb cu aproape 70 de milioane de tone.

Securitatea alimentara si conservarea resurselor de apa ale Uniunii Europene este una dintre temele care vor fi abordate in cadrul Saptamanii mondiale a apei, care incepe la 26 august la Stockholm.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#efecte seceta 2012, #crestere numar turisti, #turisti litoral , #Afaceri in turism