Radu Vatcu, de la alpinism la afaceri: Am investit mai mult munca decat bani

Sambata, 11 Ianuarie 2014, ora 00:00
5601 citiri
Radu Vatcu, de la alpinism la afaceri: Am investit mai mult munca decat bani

Radu Vatcu, alpinist profesionist si ghid de turism, a infiintat prima agentie de turism extrem din Romania, impreuna cu Alexandru Boru si Valentin Ghinculov. In 2013, la doar trei ani de la infiintare, profitul afacerii lor s-a triplat.

Ideea s-a nascut din pasiunea sa pentru munte, pe fondul lipsei de concurenta pe acest segment, recunoaste omul de afaceri.

Din 2010, de cand a pus bazele Extreme Travel, Radu Vatcu a calatorit impreuna cu romanii doritori de aventura in intreaga lume. "Primul grup de turisti a fost in Kenya si Tanzania, in 2010, si ne-au ramas clienti fideli si mai ales prieteni. Luna trecuta am mers impreuna cu ei intr-o noua expeditie, in Venezuela de data aceasta", spune tanarul antreprenor.

O alta pasiune a sa este fotografie, pentru care cheltuieste "o suma frumusica" o data la doi ani. Pana la urma imaginile sunt cele mai de pret amintiri pe care acesta le ofera clientilor sai. "O fac pentru ca se mai intampla sa imi cada aparatul in vreo cascada, in timp ce fotografiez turisti", explica acesta.

Aceasta afacere i-a adus in 2013 un profit 50.000 de euro, dar nu l-a iertat prea usor: "In ultima periada Extreme Travel m-a acaparat complet. Sotia mea se ocupa acum de vechea afacere - 'Electrometal', distributie de materiale electrice", spune Radu Vatcu, intr-un interviu acordat Business24.

Ati inregistrat o cifra de afaceri de un milion de euro in 2013, din expeditiile de aventura si v-ati triplat profitul. Ne puteti da cifre pentru acest profit?

Da, sigur, in 2013 am avut un profit de 50.000 de euro.

Cat costa, in medie, o expeditie in locuri precum Mont Blanc (Franta), Mount Kenya (Africa), Aconcagua (Argentina), la trekking si aventura in Patagonia, Indonezia, Tanzania, Papua Noua Guineee, Antarctica, America de Sud, Alaska, Pampasul argentinian sau savana africana? Ce include aceasta suma?

Preturile acestor pachete sunt intre 1.000 si 4.000 euro, si includ toate serviciile turistice - transferuri + transport avion, cazare, transport bagaje pe munte, in unele cazuri echipamentul de campare (acolo unde este cazul) sau pensiune completa. Bineinteles, foarte important - in acest pret intra si ghidul roman pe toata perioada expeditiei.

Este important de stiut ca in expeditiile Extreme Travel clientii nostri - care ne devin prieteni - nu trebuie sa isi faca griji pentru nimic, pentru ca totul este deja organizat dinainte - si cazarea si transferurile si rutele de trekking si programul, si totul. Ei nu trebuie decat sa se relaxeze si sa traiasca la maximum experienta asta.

Ii insotiti si dumneavoastra pe cei care se incumeta in aceste excursii?

Da, de fiecare data. Eu sau unul dintre colegii mei, Alexandru Boru sau Valentin Ghinculov.

Ce nivel de conditie fizica este necesar pentru a face fata excursiei?

Avem programe pentru toata lumea, cu diferite nivele de dificultate.

Spre exemplu, excursia de doua saptamani, in Costa Rica si Cuba, nu necesita o pregatire sportiva.

Ne plimbam paduri de pin si plantatii de cafea, servim carne de crocodil, in unul dintre putinele locuri din lume unde se poate face asta, observam crocodili vii de data asta, in mediul lor natural, facem turul oraselului Trinidad, cel mai pitoresc oras al Cubei, Patrimoniu Mondial UNESCO, facem baie in apele limpezi ale unei cascade sau in bazine cu apa termala. Deci, pentru niciuna dintre aceste activitati nu trebuie o oarecare forma sportiva.

In schimb, daca vorbim despre ascensiunea pe Kilimanjaro, cel mai inalt varf al Africii, cu o altitudine de 5.985m, deja e altceva. Este nevoie de o buna forma fizica.

Noi urcam spre Kilimanjaro pe traseul Machame, considerat cea mai frumoasa cale de acces pe Kilimanjaro iar cazarea se face in corturi.

De cat timp sunteti pe piata si cat ati investit in aceasta afacere?

Am infiintat Extreme Travel in 2010 si am investit mai mult munca decat bani.

Ne puteti spune cum s-a nascut ideea de a crea prima agentie de turism de aventura din Romania?

Din pasiune. Inca de copil am mers pe multe trasee montane nemarcate, deosebite. De la 10 ani sunt intr-o relatie afectiva profunda cu muntele si cu ideea de explorare, de aventura.

Ideea unei agentii de turism de aventura a venit oarceum firesc - am vrut sa impartasesc si cu altii locurile minunate ale acestei lumi. Ca business m-am gandit ca ar putea avea succes, mai ales ca la momentul infiintarii nu era nicio alta firma pe acest segment, al turismului de aventura.

Cine au fost primii clienti si unde i-ati dus?

Primul grup de turisti a fost in Kenya si Tanzania, in 2010, si ne-au ramas clienti fideli si mai ales prieteni. Luna trecuta am mers impreuna cu ei intr-o noua expeditie, in Venezuela de data aceasta.

Foto: Extreme Travel, Cuba

Cum s-a nascut pasiunea dumneavoastra pentru alpinism?

In primul rand, m-am nascut la munte. Sunt din Brasov, asa ca in copilarie strabateam potecile de munte in fiecare zi. Mergeam si cu parintii mei dar si cu nasul meu de botez, cel care m-a si dus pe toate traseele nemarcate, pe care nu le stie multa lume.

Care a fost cea mai mare inaltime la care ati urcat dumneavoastra vreodata?

Varful Aconcagua, din America de Sud - 6962m. In februarie 2014 il voi urca a treia oara, impreuna cu grupul nostru de expeditie, care numara acum 10 persoane.

Aconcagua este un varf dificil din cauza altitudinii ridicate, a conditiilor meteorologice care pot aparea, a procesului de aclimatizare - sunt oameni care nu rezista la asemenea altitudine, oricat s-ar pregati.

Dar cea mai frumoasa si extrema vacanta?

In acest moment sunt fascinat de Venezuela. Este o destinatie inca neinvadata de turismul de masa si unde poti trasa cateva programe de aventura foarte interesante.

Trekking sau plimbare calare in Laguna Negra, regiunea Merida, observand incredibila varietate de flori si vegetatie montana, plimbare cu canoea pe raul Carroa, survolare din elicopter a Angel Falls, cea mai mare cascada din lume, cu o cadere de 939 de metri, excursie la Kavak Canyon, unul dintre cele mai inguste canioane din lume, unde, ghidati de indienii locali, vom naviga si inota prin canion pana la cascada ascunsa Kavak.

La zidul de corali de la Cayo Sal, in interiorul unei caverne de 30 de metri, admiram zeci de mii de pesti care inoata printre castelele de corali. Sa continui?

Foto: Extreme Travel, desertul Atacama

Ce alte pasiuni aveti? Cat investiti in ele?

Imi place foarte mult fotografia. Cheltuiesc cam la doi ani o suma frumusica pentru un aparat profesional. O fac pentru ca se mai intampla sa imi cada aparatul in vreo cascada, in timp ce fotografiez turisti, de exemplu. Si trebuie altul, pentru ca eu imortalizez prin fotografie toate locurile minunate in care mergem cu Extreme Travel.

Cum se relaxeaza in timpul liber un alpinist profesionist care activeaza intr-un business cu expeditii extreme?

Timp liber am cam putin, noroc ca aceasta munca este "autorelaxanta". Totusi, putinul timp liber pe care il am il petrec cu familia.

Foto: Extreme Travel, Kilimanjaro

Aveti si alte proiecte profesionale in desfasurare acum sau va ocupati exclusiv de Extreme Travel?

In ultima periada Extreme Travel m-a acaparat complet. Sotia mea se ocupa acum de vechea afacere - "Electrometal", distributie de materiale electrice.

Care a fost cea mai indrazneata propunere de vacanta pe care ati primit-o la Extreme Travel?

5 varfuri, pe 5 continente in 5 luni, daca asta se poate numi vacanta.

Ce ii sfatuiti pe cei care si-ar dori sa plece intr-o astfel de aventura, dar se indoiesc ca ar putea face asta?

Sa invete sa-si traiasca viata.

Foto: Extreme Travel, Venezuela

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#agentie turism extrem, #Radu Vatcu Extreme Travel, #afaceri turism , #Afaceri in turism