Poveste de succes: Cum sa iti transformi pasiunea pentru calatorii in afacere

Luni, 25 Februarie 2013, ora 13:33
9368 citiri
Poveste de succes: Cum sa iti transformi pasiunea pentru calatorii in afacere

Razvan Pascu este un om de succes: la 28 de ani, a realizat mai mult decat a visat. Are un job bun la ING Pensii, un blog care i-a adus venituri de 28.000 de euro in 2012, a vazut 40 de tari si, mai nou, si-a deschis o agentie de PR in turism.

Are multe planuri de viitor despre care ne-a vorbit, insa se declara si in prezent un om implinit. Care este secretul lui? Si-a transformat pasiunea in afacere.

A descoperit in facultate ca ii place foarte mult sa calatoreasca, asa ca... n-a stat prea mult sa viseze. A inceput sa calatoreasca. Si nu este vreun baiat de bani gata. Braileanul a locuit intr-o camera de camin cu sase colegi pentru a urma facultatea la Bucuresti si a inceput sa lucreze inca din primul an, pentru a se intretine.

A scris pentru reviste, a cules legume in Anglia si Scotia, s-a implicat in proiecte de comunicare, a lucrat la Orange si, in final, a fost recrutat de ING Pensii. In tot acest timp nu si-a abandonat insa pasiunea: calatoriile. Inca din timpul facultatii, si-a facut un blog pentru a impartasi experientele din excursiile pe care le-a intreprins.

"Totul a pornit din pasiune si cred ca acesta este elementul principal. Nu am intuit neaparat ceea ce avea sa se intample, insa am tratat intoteauna toate colaborarile, toate aparitiile in presa si, bineinteles, blogul meu, cu multa seriozitate si responsabilitate. Am muncit foarte mult", a povestit Razvan Pascu, pentru Business24.

Iar rasplata nu s-a lasat asteptata. Agentiile de turism si companiile aeriene au inceput sa ii sponsorizeze excursiile. Acum, este cel mai citit blogger din turism, iar numele sau capata rezonanta in domeniu: activitatile de consultanta, dar si noua agentie de PR, Travel Communication Romania, i-au adus venituri de 20.000 de euro anul trecut.

Pe langa SUA si mai toata Europa, a vizitat destinatii exotice, precum Machu Picchu, Chile, China, Sri Lanka, Argentina - peste 40 de tari in total. A calatorit in doar cativa ani, cat nu vor calatori majoritatea dintre noi intr-o viata intreaga. Dar Razvan Pascu nu se opreste aici:

"Pentru moment am destul de multe calatorii programate in interes de afaceri, cel putin pentru primele luni ale anului, insa as vrea sa ajung anul acesta in Japonia. Cu siguranta in iarna voi mai planifica o vacanta fie in Asia, fie in America de Sud...undeva la caldura. Iar la vara ma gandesc sa ajung din nou la New York si poate si in Alaska".

Cat despre business, in momentul de fata se concentreaza pe agentia de PR si Marketing in turism, dar ia in considerare si varianta deschiderii unei agentii de turism, pentru care cauta un "partener de incredere".

Gratie experientei acumulate, Razvan Pascu are o imagine lucida asupra turismului romanesc. A vazut cum fac altii si are cateva idei despre ce ar trebui sa importam, dar si despre ce ar trebui sa conservam.

"Intotdeauna am incurajat agro-turismul, promovarea obiceiurilor si specificului traditional al tarii noastre sau zone precum Transilvania si Delta Dunarii. Consider ca unul dintre marile minusuri este ca inca mai avem impresia ca suntem tara "care poate oferi de toate, tuturor" si uitam sa ne concentram pe ceea ce cauta turistii atunci cand vin in Romania: autenticitate si traditie.

Eu as miza pe turismul de nisa; daca as avea o agentie de turism mi-as gasi o nisa si as incerca sa fiu cel mai bun pe nisa respectiva. As miza si pe vacante personalizate", marturiseste Razvan Pascu.

Planurile si ideile de business curg necontenit, insa Razvan Pascu vrea ca in 10 ani sa isi faca "exitul". Cu echipe formate care sa se ocupe de afacerile lui, el se va dedica sustinerii celor care doresc sa ii calce pe urme: "Imi doresc sa incep proiecte sociale si sa ajut tinerii studenti sa isi descopere pasiunile".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#blog Razvan Pascu, #calatorii Razvan Pascu, #agentie de turism Razvan Pascu, #Travel Communication Romania , #Afaceri in turism