Pericol terorist la portile Europei: Israelul isi cheama turistii inapoi din Turcia

Luni, 28 Martie 2016, ora 16:56
5717 citiri
Pericol terorist la portile Europei: Israelul isi cheama turistii inapoi din Turcia
Foto: Wikimedia

Situatie alarmanta pentru autoritatile de la Ankara, dupa ce Israelul a decis sa ridice gradul de alerta pentru cetatenii care calatoresc in Turcia si i-a sfatuit pe turistii aflati in concedii sa se intoarca acasa.

In atentatele de pe 19 martie de la Istanbul au fost ucisi trei turisti israelieni, dar oficialii de la Tel Aviv anunta noi atacuri iminente in Turcia, informeaza Deutsche Welle.

"Plecati cat mai repede!"

Biroul de Contraterorism al Israelului a emis o alerta de calatorie pentru Turcia pe fondul "unui risc ridicat de atacuri teroriste in tara", sfatuind turistii sa paraseasca zona cat mai repede si pe cei care si-au facut planuri de calatorie in perioada urmatoare sa le amane.

"S-a decis ca alerta de calatorie existenta pentru Turcia sa fie sporita de la o alerta generala la una de risc ridicat", au anuntat ofiterii antitero din Israel.

Biroul de Contraterorism a mentionat ca obiectivele turistice din Turcia sunt expuse amenintarii terorismului reprezentat de Statul Islamic, gruparea avand "capacitatea de a organiza noi atentate".

In ciuda relatiilor incordate dintre cele doua tari, mii de israelieni obisnuiesc sa viziteze anual Turcia.

De aceasta data insa, recomandarile Biroului de Contraterorism ii anunta pe israelieni ca "ar trebui sa isi amane calatoriile programate in Turcia, iar turistii aflati deja acolo ar trebui sa paraseasca tara cat mai repede".

Pe 19 martie, o serie de explozii petrecute intr-o zona comerciala a orasului Istanbul a facut mai multe victime, printre care si trei turisti israelieni aflati in orasul de pe malul Bosforului.

A fost de ajuns pentru premierul Benjamin Netanyahu sa emita o avertizare de calatorie de nivel 3 pentru Turcia. Iata insa ca fortele de securitate din Israel au decis in dimineata zilei de 28 martie sa ridice nivelul avertizarii la gradul 2.

O avertizare de gradul 1 ar presupune evacuarea de urgenta a tuturor cetatenilor israelieni din tara respectiva.

In ultimul an si jumatate, Turcia a fost tinta mai multor atentate organizate de Statul Islamic sau miscarile separatistilor kurzi.

Recent, un purtator de cuvant al presedintelui Recep Erdogan a anuntat ca, in ultimele saptamani, serviciile de securitate din Turcia au dejucat planurile mai multor atentatori care intentionau sa atace diverse obiective turistice si administrative din tara.

Pentru turismul din Turcia este a treia lovitura resimtita in doar o jumatate de an, retragerea turistilor rusi si germani anuntand sa produca pagube de cel putin 12 miliarde de dolari in acest an.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#atentate Turcia, #teroristi Turcia, #alerta calatorie Turcia , #Afaceri in turism