Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANAT cere inasprirea conditiilor de licentiere a agentiilor pentru siguranta calatoriilor

ANAT cere inasprirea conditiilor de licentiere a agentiilor pentru siguranta calatoriilor


Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) va propune ministerului de resort cateva schimbari care sa aduca piata de calatorii din Romania pe coordonate europene, printre care si licentierea agentiilor, a declarat, pentru Agerpres, Lucia Morariu, presedintele ANAT.

"Membrii ANAT au adoptat o serie de hotarari vizavi de modul in care se acrediteaza, se licentiaza agentiile de turism. In acest sens, am fost de acord ca este cazul sa inasprim conditiile de licentiere in turism astfel incat consumatorii sa fie siguri ca banii pe care ii avanseaza pentru pachete turistice sunt acolo unde trebuie si ca vor avea atat vacanta pe care au contractat-o cat si calitatea la care se asteapta. Ne-am gandit, in primul rand, ca polita asigurare pe care orice agentie de turism e obligata sa o aiba sa fie construita de asa maniera incat sa acopere 100% banii avansati de client, lucru care, in prezent, nu se intampla", spune Lucia Morariu.

De altfel, anul 2014 va readuce in prim plan siguranta calatoriilor, necesitatea asigurarii calitatii, sigurantei si confortului, dupa cum apreciaza toti reprezentantii asociatiilor patronale din turism.

"In al doilea rand, consideram necesar ca pentru agentiile de turism sa existe stabilit prin lege un capital minim mai mare decat cel necesar pentru a infiinta o simpla societate cu raspundere limitata pentru ca nu este normal ca numai cu aproape 300 de dolari sa poti sa iti infiintezi in Romania o agentie de turism si intr-o luna de zile sa aduni de pe piata bani de la clienti, circa 50.000 - 55.000 de dolari neavand in spate un capital social mai mare si cu patrimoniu serios", a explicat presedintele ANAT.

Potrivit sursei citate, conditiile serioase acrediteaza sistemul.

"Este normal ca noi, asociatia, sa dorim sa facem ordine pe piata de calatorii in favoarea acelor companii care lucreaza corect in piata. Conditiile serioase acrediteaza sistemul si chiar activitatea pe care companiile o desfasoara normal. Din fericire, in anul 2013 nu am avut decat un singur astfel de incident care sa conteze, dar practic nu numarul incidentelor conteaza, ci sumele care s-au pierdut. Iata de ce am trebuit sa fac un pas in fata si sa cer inasprirea conditiilor de licentiere. Majoritatea membrilor nostri sunt seriosi, au capital social si patrimoniu stabil, pe acestia dorim sa ii evidentiem si sa ii aparam prin noua legislatie propusa. Mai multa ordine in sistem inseamna mai multi platitori corecti de taxe si impozite catre bugetul de stat pentru ca nu este normal ca unii mai fraieri sa desfasoare o activitate legala si altii mai smecheri sa infiinteze intr-o saptamana o agentie de turism la fiecare colt de strada si sa vanda pachetele la jumatate din pret dupa care poate nu ii mai gasesti in cateva luni", a precizat Lucia Morariu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1758 ori