Afacerile din turism, afectate de structura noului an scolar - ANAT

Vineri, 11 Septembrie 2015, ora 15:04
2038 citiri
Afacerile din turism, afectate de structura noului an scolar - ANAT
Foto: Pixabay

Modificarea structurii anului scolar 2015-2016 afecteaza intreaga industrie a turismului, cauzand pagube financiare turoperatorilor romani dar si turistilor.

Saptamana in plus de vacanta, in luna ianuarie, noua perioada de vacanta din luna februarie, respectiv zilele in plus de scoala din iunie, stabilite in mod arbitrar de catre Ministerul Educatiei, fara consultarea mediului privat si a antreprenorilor din turism, aduce deservicii atat agentiilor de turism, cat si hotelierilor.

"Schimbarea structurii anului scolar se face controlat, dupa discutii inclusiv cu reprezentantii din turism, pentru ca perioadele de vacante sunt extrem de importante pentru toti care activeaza in aceasta industrie.

Nu doar ca nu am fost consultati, nu a fost facuta o consultare publica, proiectul nu a fost in dezbatere publica, ci publicat tacit in Monitorul Oficial, cu patru zile inainte de inceperea anului scolar 2015-2016, punandu-ne in fata unui fapt implinit", spune Aurelian Marin, presedinte al Asociatiei Natioale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Aproximativ 10.000 de sejururi au fost deja contractate pentru perioada vacantei de iarna, agentiile de turism au depozite nerambursabile la partenerii hotelieri, din Romania si strainatate, pentru sezonul de iarna 2015-2016, conform fostei programe scolare.

Mai mult, clientii au achitat pachetele turistice, acestea fiind nerambursabile conform contractelor deja semnate odata ce au fost achizitionate la preturi de early booking.

"Cu alte cuvinte, nu vor pierde bani doar turoperatorii, ci si clientii lor. Sunt masuri luate in pripa, fara consultare cu operatorii din turism, mai ales ca au avut loc discutii intre autoritati si patronatele noastre, in aceasta vara, cu privire la inceperea anului scolar.

Oare domniile lor nu obisnuiesc ca plece in vacanta de iarna, la schi, cu copiii, si nu rezerva din timp sejurul?

Nu s-au gandit ca schimbarea peste noapte a structurii anului scolar nu va mai oferi turistilor romani posibilitatea sa mearga in vacante la preturi mici, prin pachete contractate din timp?", spune Lucia Moraru, prim- vicepresedinte ANAT.

Parteneriatele cu hotelierii romani si straini, realizarea pachetelor pentru sezonul de iarna 2015-2016 sunt efectuate cu un an inainte, tocmai pentru a putea oferi turistilor cele mai bune tarife, pentru a le permite achizitionarea de vacante prin early booking, la preturi avantajoase.

Si prelungierea anului scolar pana aproape de finalul lunii iunie incurca desfasurarea activitatii turistice conform obiceiurilor de acum.

"Charterele vor incepe operarea mai tarziu, aproape de varful de sezon si, prin urmare, vor fi mai scumpe, iar acest lucru il va simti tot turistul.

Mai mult, terminarea scolii la finalul lunii iunie va afecta vacantele pe litoralul romanesc care incepuse sa fie populat la debutul sezonului estival. Este a doua oara, in ultimii ani, cand data de terminare a anului scolar este modificata, mutandu-se tot mai mult catre finalul lunii iunie", spune Arelian Marin.

"Lipsa de comunicare cu asociatiile din turism denota lipsa de interes a autoritatilor pentru sustinerea turismului romanesc", completeaza reprezentantii ANAT.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#schimbari structura an scolar, #afaceri turism schimbari an scolar , #Afaceri in turism