O țară de lângă România se îmbogățește peste noapte: ”Am găsit o comoară de 300 de miliarde de dolari”

Miercuri, 26 Iunie 2024, ora 02:07
1464 citiri
O țară de lângă România se îmbogățește peste noapte: ”Am găsit o comoară de 300 de miliarde de dolari”
Turcia a descoperit zăcăminte uraișe de aur FOTO / captură Civitas

Dacă în urmă cu 3 luni, celebrul economist Nouriel Roubini afirma că există riscul unei crize majore, care ar putea destabiliza lumea, iată că în contrast o țară se pregătește să se îmbogățească peste noapte. Un oficial din Turcia a anunțat că am găsit ”6.500 de tone de aur, o adevărată comoară care așteaptă în subteran, fiind evaluată la 300 de miliarde de dolari”. Se crede că Turcia are un potențial uriaș de exploatare a aurului, iar producția a început deja.

Mehmet Yılmaz, șeful Asociației Minerilor din Turcia (TMD) a subliniat potențialele beneficii economice ale producției interne de aur, în special în atenuarea presiunilor inflaționiste, potrivit Daily Sabah.

„Cunoaștem locația a 1.500 de tone din acest potențial și am început deja producția”, a declarat Mehmet Yılmaz. „Sunt 5.000 de tone care încă așteaptă în subteran, evaluate la aproximativ 300 de miliarde de dolari”.

Putin se află pe marginea prăpastiei: Rebelii ruși pregătesc o mișcare ”decisivă” pentru a doborî Kremlinul

Importurile de aur au fost unul dintre principalii factori care au alimentat comerțul exterior și deficitele de cont curent ale Turciei, pe care guvernul a încercat să le reducă prin mai multe politici conduse de o înăsprire monetară agresivă în ultimul an.

De asemenea, a implementat o suspendare parțială a importurilor de aur la mijlocul lunii februarie 2023 și a anunțat ulterior cote de import și taxe suplimentare pentru a reduce deficitele și a reconstrui rezervele băncii centrale.

Turcia, stat NATO, are o lungă istorie în domeniul deținerii interne de aur, atât sub formă de bijuterii, cât și sub formă de investiții, și este una dintre cele mai mari piețe de aur la nivel global.

Neînțelegeri serioase între SUA și Ucraina: Furia Kievului după ce America a impus o măsură favorabilă Rusiei

Inflația crescută și deprecierea lirei turcești au alimentat cererea de aur a gospodăriilor în ultimii ani. Acest lucru a determinat, de asemenea, o cultură a economiilor în afara sistemului, adesea denumită economii „la saltea”.

Aproximativ 31 de miliarde de dolari au fost cheltuite pentru importurile de aur în 2023, comparativ cu doar 12 miliarde de dolari în exporturi, ceea ce a dus la un decalaj comercial de 19 miliarde de dolari. Cererea de aur a scăzut după alegerile prezidențiale și parlamentare de anul trecut.

"Când banca centrală își exercită dreptul de preempțiune de a cumpăra aurul pe care îl producem, ne plătește în lire. Aici producția locală are un impact asupra inflației, deoarece altfel, aurul ar trebui cumpărat cu dolari", a explicat Yılmaz.

O sursă anonimă dezvăluie mutarea secretă a lui Putin: ”Nu am văzut niciodată așa ceva”, pregătește totul în munți

Inflația a atins o valoare anuală de 75% în mai, despre care se spune că va marca vârful înainte de creșterea ratelor dobânzilor și o liră relativ stabilă să aducă ușurare.

„Tranziția ecologică va crește de nouă ori nevoia de minerit. Pe măsură ce ne îndepărtăm de combustibilii fosili și ne vom îndrepta către mai multe surse de energie regenerabilă, va trebui să producem mai multe baterii, să stocăm energie electrică și să fabricăm panouri solare și turbine eoliene”, a spus el.

„Acest lucru se traduce printr-o cerere semnificativ mai mare de metale industriale și prețioase precum litiu, cobalt, nichel, cupru și chiar aur”.

...citeste mai departe despre "O țară de lângă România se îmbogățește peste noapte: ”Am găsit o comoară de 300 de miliarde de dolari”" pe Ziare.com

WhatsApp introduce o alternativă AirDrop pentru iPhone și Android. Cum pot fi trimise fișierele
WhatsApp introduce o alternativă AirDrop pentru iPhone și Android. Cum pot fi trimise fișierele
WhatsApp va oferi curând o alternativă la AirDrop, care va funcționa direct din aplicație, permițând utilizatorilor iPhone să trimită și să primească fișiere de la alți utilizatori...
Samsung ar putea lansa Galaxy Z Fold6 Slim exclusiv în două regiuni ale lumii
Samsung ar putea lansa Galaxy Z Fold6 Slim exclusiv în două regiuni ale lumii
Galaxy Z Fold6, care se lansează mâine în România, ar putea să nu fie singurul flagship pliabil al Samsung din acest an. Noi zvonuri sugerează că Samsung pregătește un model Galaxy Z Fold6...
#Turcia, #aur, #comoara, #zacaminte , #Stiri Finantare

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Covrigii, o afacere de miliarde. Cele patru rețele de magazine care își împart piața din România
  2. Greșeala pe care o facem cu toții dimineața înainte de a urca în mașină. Cum putem evita defecțiunile motorului
  3. Fast-food, varianta nordică. Un mare lanț european de restaurante pregătește extinderea în România
  4. Drumul Daciei în Europa. Parcursul fulminant al mașinii românești în clasamentele vânzărilor. Cum stă în fața competitorilor
  5. Declinul mașinilor electrice, anunțat prea devreme. Ce se întâmplă pe piața auto
  6. Începe Rabla Plus 2024. La ce sume se ridică voucherul pentru persoane juridice
  7. Cât costă să-ți faci propria piscină, în 2024. Companiile de profil sunt suprasolicitate
  8. Euforie pe piața crypto: ce urmează să se întâmple cu Bitcoin. Prețul a crescut deja de 4 ori, într-un an și jumătate
  9. Dacia Sandero a devenit cea mai vândută mașină din Europa. A lăsat în urmă Tesla Model Y VIDEO
  10. Un australian pretinde că este inventatorul Bitcoin. Procurorii au demarat o anchetă pentru mărturie mincinoasă