Donald Trump, amenințare directă pentru țările BRICS! Ce măsură radicală vrea să adopte pentru a păstra hegemonia dolarului

Marti, 10 Septembrie 2024, ora 14:56
276 citiri
Donald Trump, amenințare directă pentru țările BRICS! Ce măsură radicală vrea să adopte pentru a păstra hegemonia dolarului
Reluarea războiului comercial

Donald Trump amenință că va impune taxe vamale de 100% pentru țările care desfășoară afaceri în altă monedă decât dolarul american.

Cunoscut deja ca un adept al politicilor comerciale protecționiste, Trump a declarat că dolarul a fost timp de 8 ani de zile ”sub asediu major” și că e cazul unei riposte.

Pe de altă parte, mai mulți economiști cunoscuți din SUA au avertizat deja că o astfel de măsură nu va aduce nimănui vreun câștig și că economia americană riscă să se confrunte cu o nouă răbufnire a inflației.

Reluarea războiului comercial

În timpul unui miting din Wisconsin desfășurat sâmbătă, fostul președinte a promis că va face eforturi pentru a menține dolarul american ca monedă de rezervă a lumii, dacă va fi ales în noiembrie.

”Multe țări părăsesc dolarul. Nu vor lăsa dolarul cu mine. Voi spune, lăsați dolarul, nu faceți afaceri cu Statele Unite pentru că vom pune taxe vamale de 100% pentru bunurile dumneavoastră”, a spus el, potrivit CNBS.

Donald Trump se angajează astfel să protejeze hegemonia dolarului american pe piețele financiare globale și vine cu amenințări la adresa celor care încearcă să o clatine.

La începutul acestui an, Trump a propus deja creșterea tarifelor la toate importurile din China cu 60% sau mai mult dacă va fi ales, bazându-se pe războiul comercial dintre SUA și China care a fost lansat în timpul primului său mandat.

Separat, el a spus că va impune taxe vamale generale de 10% asupra tuturor importurilor din SUA.

Dolarul pierde teren

Cota dolarului american în rezervele valutare ale băncilor centrale a scăzut puternic în ultimii 25 de ani, de la la peste 70% în 1999 la 59% din rezervele valutare oficiale în primul trimestru al anului în curs.

Cu toate acestea, dolarul american rămâne dominant în rezervele valutare globale, fiind urmat, la mare distanță, de euro, care deține aproape 20% din total.

Trebuie amintit faptul că țările membre BRICS, China, India, Brazilia, Rusia și Africa de Sud, au discutat la un summit de anul trecut despre dedolarizarea economiilor lor, ca strategie de a ieși de sub influența economiei americane.

Efect de bumerang?

Intenția lui Donald Trump nu este văzută însă cu ochi buni de unii analiști economici. Dincolo de faptul că o politică oficială bazată de introducerea de taxe vamale echivalează cu sfârșitul erei unei economii globalizate și anulează conceptul neo-liberal al piețelor libere, introducerea de taxe vamale pentru mărfurile chinezești va crește din nou prețurile în SUA, spun specialiștii.

”Deoarece sectorul exporturilor chinez a fost atât de competitiv, a fost o forță motrice în reducerea inflației globale, a declarat pentru sursa citată Hao Hong, economist - șef al GROW Investment Group.

Și economistul Stephen Roach a declarat în luna iulie pentru ”Squawk Box Asia” de la CNBC că tarifele majorate pentru China vor stimula ”cu siguranță ” inflația pentru SUA.

Iar Andrew Tilton de la Goldman Sachs estimează că taxele vamale propuse de Trump pentru China ar putea reduce cu 2% din PIB-ul Beijingului.

...citeste mai departe despre "Donald Trump, amenințare directă pentru țările BRICS! Ce măsură radicală vrea să adopte pentru a păstra hegemonia dolarului" pe Ziare.com

Giganții tehnologici finanțează echipa Partidului Democrat în cursa pentru Casa Albă. Cine se află pe lista lui Trump
Giganții tehnologici finanțează echipa Partidului Democrat în cursa pentru Casa Albă. Cine se află pe lista lui Trump
Cele mai mari donații făcute principalelor comitete de campanie în ciclul electoral 2024 pentru candidații la președinția Statelor Unite arată foarte clar ce industrii îl susțin pe...
#Trump , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9752 RON

-0.0007

1 USD = 4.5471 RON

-0.0050
  1. Autostrada dintre Sibiu și Pitești "crește" fantastic. Pe o porțiune de șosea rapidă se va putea circula deja de anul acesta VIDEO
  2. Finanțare de la stat pentru pompele de căldură. Anunț de la ministerul Energiei pentru proprietari
  3. Patronii elvețieni ai celui mai mare combinat chimic din România vor să îl vândă. Un afacerist român, care discută de concedieri colective, ar vrea să îl cumpere
  4. Dosar penal după ce Ministrul Energiei a reclamat blocarea proiectelor. Cei vizați ar avea ”legături cu Rusia”
  5. Carburanți cum n-a văzut Vestul. România este aproape singura țară din UE în care benzina și motorina s-au scumpit față de anul trecut
  6. Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
  7. Munca de acasă, pe cale de dispariție. Domeniile în care se mai lucrează de acasă
  8. Cele mai mari companii din România. Din ce industrii vin firmele cu cifre de afaceri cât 80% din PIB-ul țării
  9. Ce țări „fură" României investitorii străini și care sunt cauzele: „Nu văd de ce ar mai veni aici"
  10. Vestea ce l-ar îngropa pe Putin. Motivul pentru care Rusia nu mai poate susține războiul