CFR anunță investiții în infrastructură de 5,8 miliarde de lei. Doar 3% din bani vin de la bugetul statului

Marti, 14 Mai 2024, ora 15:54
173 citiri
CFR anunță investiții în infrastructură de 5,8 miliarde de lei. Doar 3% din bani vin de la bugetul statului
Anterior, CFR Călători a raportat pierderi cu 464% mai mari anul trecut FOTO ilustrativă Facebook/CFR Călători

CFR SA transmite marți, 14 mai, că Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli al companiei naționale pentru anul 2024, care prevede dublarea investițiilor în infrastructură. Chiar în contextul acestei majorări de venituri, compania de căi ferate spune că finanțarea acoperă doar două treimi din necesarul de bani.

Bugetul CFR menționează o creștere a veniturilor cu peste 60%, la 6,28 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cu investițiile cresc cu cu 9$%, ajungând la 5,8 miliarde de lei. Cifra de afaceri este prognozată la 1,25 miliarde lei, în creştere cu 13,34%, faţă de cea realizată la data de 31 decembrie 2023, conform Agerpres. Săptămâna trecută, operatorul de stat de transport feroviar CFR Călători anunța că a primit mai puțin de jumătate din necesarul de finanțare a activității curente.

Din veniturile totale, 6,17 miliarde lei reprezintă veniturile din exploatare (+64,08% faţă de cele din 2023), rezultate din transferurile pentru reparaţia, întreţinerea şi funcţionarea/exploatarea infrastructurii feroviare publice, în valoare de 3,25 miliarde lei şi o creştere cu 16,53% a veniturilor din taxa de utilizare a infrastructurii feroviare (TUI) de către operatorii de transport feroviar, estimate pentru acest an la 1,05 miliarde lei.

De asemenea, investiţiile în infrastructura feroviară cresc, în acest an, până la 5,80 miliarde lei, cu o finanţare de 0,14 miliarde lei din sursele proprii ale CFR SA, 0,18 miliarde lei din alocaţii de la buget naţional şi de 5,49 miliarde lei din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, din care 3,39 miliarde lei reprezintă asistenţa financiară aferentă Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi 1,04 miliarde lei finanţare din fonduri externe nerambursabile.

În plus, o creştere cu 53,9% faţă de nivelul preliminat/realizat la data de 31 decembrie 2023 se evidenţiază la capitolul cheltuielilor totale, în valoare de 6,88 miliarde lei, din care cheltuielile din exploatare, în valoare de 6,76 miliarde lei, deţin o pondere 98,32%, iar cheltuielile financiare, de 0,11 miliarde lei deţin o pondere de 1,68%.

Cheltuielile cu personalul, de 3,591 miliarde de lei, deţin o pondere de 53,10%, iar la "Alte cheltuieli de exploatare" există suma de aproximativ 1,217 miliarde de lei (pondere de 18%).

"Raportat la rezultatul brut pentru anul 2024, se estimează un rezultat negativ, în scădere cu 0,04% faţă de pierderea preliminată/realizată în anul 2023, în contextul în care compania prelimină venituri în creştere faţă de anul 2023, dar aceste venituri reprezintă 66,89% faţă de necesarul real de finanţare, iar activitatea curentă se realizează în condiţii de creştere a cheltuielilor, în principal, pe fondul majorării tarifelor şi a preţurilor. În acest an, CFR S.A. estimează plăţi restante, în valoare de 0,10 miliarde lei, în creştere cu suma de 0,09 miliarde lei faţă de cele realizate la data de 31 decembrie 2023, din cauza neîncasării creanţelor restante de la principalii operatori - CFR Marfă S.A. şi CFR Călători S.A. - până la finalul anului 2024, în contextul în care la 31 decembrie 2023, creanţele restante, de la operatorii de transport feroviar de marfă şi călători, cu capital de stat şi privat, aveau o valoare de 1,52 miliarde lei", se menţionează în comunicat.

În acelaşi timp, CFR SA îşi propune să asigure resursele financiare necesare pentru îmbunătăţirea parametrilor tehnici ai infrastructurii feroviare şi pentru siguranţa transportului pe calea ferată, subliniază comunicatul citat.

...citeste mai departe despre "CFR anunță investiții în infrastructură de 5,8 miliarde de lei. Doar 3% din bani vin de la bugetul statului" pe Ziare.com

De unde vine deficitul major din primul trimestru al anului. Investițiile în infrastructură și armată, doar o mică parte a derapajului bugetar
De unde vine deficitul major din primul trimestru al anului. Investițiile în infrastructură și armată, doar o mică parte a derapajului bugetar
Cheltuielile cu armata şi lucrările de infrastructură explică doar într-o mică măsură derapajul bugetar din primul trimestru al anului: armata a cheltuit 4,4 miliarde de lei cu achiziţii...
#transport feroviar, #investitii infrastructura Romania, #CFR SA, #CFR Calatori, #PNRR , #Stiri Macroeconomie