Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vosganian: Subscrierea Transgaz va atrage aproape 62 de milioane de euro

Vosganian: Subscrierea Transgaz va atrage aproape 62 de milioane de euro

Fondurile atrase prin subscrierea actiunilor Transgaz ar putea ajunge la nivelul investitiilor realizate de transportatorul de gaze in 2007, respectiv, 62 de milioane de euro, a spus marti, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

Conform directorului general al Transgaz, Ioan Rusu, transportatorul de gaze naturale se va lista la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in luna februarie 2008.

Perioada de desfasurare a ofertei publice de vanzare de actiuni Transgaz (IPO) se va desfasura in perioada 26 noiembrie-7 decembrie 2007, perioada in care investitorii pot subscrie 1,177 milioane actiuni, la pretul de 191,92 lei pe actiune.

Oferta se imparte in doua transe: 60% din numarul de actiuni vor fi oferite investitorilor mari, ce vor subscrie peste 500.000 lei, iar restul va fi destinat subscrierilor sub aceasta suma.

"In oferta publica Transgaz se vor folosi in premiera in Romania drepturile de alocare, tranzactionarea propriu-zisa a acerstora urmand sa inceapa la aproximativ trei zile de la data decontarii. In acest mod, investitorii nu vor mai trebui sa stea cu banii blocati timp de doua luni pana la listarea actiunilor si vor putea lichidiza investitia chiar anul acesta", a precizat Mirela Ionescu, directorul general al Raiffeisen Capital&Investment (RCI). RCI a fost intermediarul acestei oferte.

Reprezentantii RCI estimeaza ca tranzactionarea drepturilor de alocare va avea loc in jurul datei de 19 decembrie.

Printre avantajele unei investitii in actiunile Transgaz se numara pozitia de monopol pe piata transportului de gaze naturale, venituri stabile si predictibile, strategia de investitii in Sistemul National de Transport (SNT), imbunatatirea eficientei operationale si politica atractiva de dividende (minimim 50% din profit), conform comunicatului companiei.

Transgaz va investi aproximativ 530 de milioane de euro in reteaua de transport al gazelor, in 2008-2013

Transgaz a planificat pentru urmatorii 5 ani investitii totale de circa 530 de milioane de euro, din care aproximativ 280 de milioane pentru dezvoltarea retelei si circa 250 de milioane pentru lucrari de reabilitare, potrivit datelor furnizate de companie.

In ceea ce priveste lucrarile de reabilitare a retelei, pentru 2008 vor fi alocate peste 90 de milioane de euro, 2009 - 50 de milioane de euro, 2010 - 40 de milioane de euro, 2011 - peste 35 de milioane de euro, 2012 - circa 25 de milioane de euro si 2013 - peste 30 de milioane de euro. Aceste fonduri vor proveni din sursele proprii ale Transgaz, potrivit directorului general al companiei, Ioan Rusu.

De asemenea, pentru lucrari de reabilitare sunt planificate investitii de circa 250 de milioane de euro, din care peste 40 de milioane anual, in perioada 2008-2011, in 2012 - circa 35 de milioane de euro, iar in 2013 - 50 de milioane de euro. Ioan Rusu a explicat ca sumele pentru aceste lucrari de reabilitare sunt incluse in tariful de transport.

Vosganian: Ar putea fi listate la bursa unele termocentrale si Societatea Lignitului

Ministrul Economiei si Finantelor a mai spus ca, pe langa listarea la bursa a Hidroelectrica, Nuclearelecrtica si Romgaz, se analizeaza posibilitatea listarii unor termocentrale si a Societatii Nationale a Lignitului Oltenia.

"Consider ca Hidroelectrica si Nuclearelecrtica vor fi cele mai pregatite pentru listarea la bursa, dar si Romgaz este pregatit de listare, in privinta interesului de piata si a rezultatelor finale. incercam sa listam pe bursa si unitati termoelectrice, pentru atragerea de investitii, dar si a SNLO. Nu trebuie sa avem nici o ezitare de a lista sectorul energetic la bursa", a spus Vosganian. Acesta a adaugat ca pana la sfarsitul anului va trebui sa se ia o decizie in privinta companiilor ce vor fi listate in 2008. "Am discutat ieri (n.r. luni) cu Atanasiu (n.r. presedintele AVAS) si am convenit sa punem in aplicare strategia energetica, mai precis sa inventariem toate posibilitatile de privatizare. Pana la sfarsitul anului trebuie sa prezentam o harta a privatizarilor din anul 2008", a explicat ministrul.

Varujan Vosganian a identificat printre problemele din sistemul energetic unitati ale Termoelectrica, printre care Doicesti, Borzesti, sau CET Botosani, care au o situatie financiara dificila. Ministrul a precizat ca in privinta acestor centrale trebuie implementat un program amplu, care sa le modernizarea si sa le faca rentabile.

"In privinta complexurilor energetice, situatia lor financiara este buna, dar sunt necesare investitii masive, pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon. In acest sens, trebuie sa analizam daca le privatizam sau le listam la bursa", a spus Varujan Vosganian. El a mai aratat ca se manifesta un mare interes si pentru investitiile in sectorul hidroenergetic, unde in perioada urmatoare vor fi vandute 102 microcentrale si vor fi modernizate unele baraje.

Bloombiz

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1116 ori