Turcia afirma ca discutiile pentru aderarea la UE sunt independente de Nabucco

Vineri, 06 Februarie 2009, ora 17:20
1987 citiri
Turcia afirma ca discutiile pentru aderarea la UE sunt independente de Nabucco

Turcia va sprijini proiectul conductei Nabucco, chiar daca discutiile cu privire la posibilitatea aderarii sale la Uniunea Europeana (UE) stagneaza, a spus astazi un oficial guvernamental, scrie Reuters.

Ca sa diminueze dependenta de Rusia, UE sprijina proiectul conductei, prevazuta sa aiba o lungime de 3.300 kilometri, sa coste 7,9 miliarde euro (10,1 miliarde dolari) si sa transporte din 2013 gaz din regiunea caspica prin Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria pana la un centru de distributie din Austria.
Premierul turc Tayyip Erdogan a declarat luna trecuta ca tara sa sustine proiectul conductei si nu il va folosi niciodata ca arma in disputele politice.

Dar Erdogan a spus, de asemenea, ca Turcia va revizui sprijinul pe care il acorda, in conditiile in care discutiile referitoare la problemele energetice legate de aderarea la UE raman blocate.
"Vom continua sa sustinem Nabucco, chiar daca discutiile referitoare la aderare nu progreseaza", a spus, in cadrul unui interviu acordat publicatiei austriece Die Presse, Selim Kuneralp, un oficial guvernamental turc ce se ocupa de Nabucco.


"Cu toate acestea, ar putea dura ceva mai mult in aceasta situatie", a spus Kuneralp, adaugand ca "nu exista nicio legatura oficiala intre aderarea Turciei la UE si Nabucco, pentru ca proiectul Nabucco este oricum avantajos pentru Turcia".
Proiectul a fost afectat de intarzieri si de alte decizii de investitii, de modificari ale legislatiei europene, de dispute intre membrii consortiului care trebuie sa concretizeze conducta si de problema gasirii unor resurse de aprovizionare a gazoductului.


Kuneralp, care este subsecretar adjunct in cadrul ministerului turcde externe, pe probleme economice, a spus ca progresele cu privire la Nabucco se vor accelera, daca este reluata discutia cu privire la aspectele energetice ale aderarii Turciei la UE.


Diplomatii spun ca discutiile au fost blocate, din cauza unei dispute cu Turcia privind explorari maritime de gaze naturale. Energia reprezinta unul dintre cele 35 de capitole din discutiile privitoare la aderarea Turciei la UE.
"Daca Turcia ar putea incepe capitolul energetic din discutiile de aderare, atunci va fi accelerata adoptarea legii cu privire la politici energetice, prin urmare va fi accelerat Nabucco", a mai spus Kuneralp.
Oficialul turc a criticat UE ca a irosit timp in trecut, pentru ca nimeni nu s-a ocupat de proiect, dar a adaugat ca a observat o reluare a motivatiei dupa ce disputa gazului de luna trecuta dintre Rusia si Ucraina a intrerupt furnizarea de hidrocarburi.


Principalii furnizori ai conductei vor fi Azerbaidjan si Turkmenistan, a spus Kuneralp, care a adaugat ca Turcia nu ar avea nicio obiectie ca Rusia sau Iran sa fie furnizori.
Actionarii consortiului Nabucco sunt OMV (Austria), compania ungara MOL, Transgaz din Romania, Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) si firma germana RWE. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gazoduct, # proiect, # UE , #stiri Transgaz