Transgaz va prezenta Gazprom date tehnice despre posibilitatea ca South Stream sa tranziteze Romania

Vineri, 23 Ianuarie 2009, ora 16:25
2783 citiri
Transgaz va prezenta Gazprom date tehnice despre posibilitatea ca South Stream sa tranziteze Romania

Autoritatile romane vor prezenta gigantului Gazprom date tehnice, economice si legislative privind posibilitatea ca gazoductul South Stream sa treaca prin Romania, a declarat directorul general al Transgaz, Ioan Rusu.

"Exista intentia de a relua discutiile cu cei de la Gazprom . Ne-au solicitat anumite date tehnice, economice, legislative, pentru posibilitatea ca South Stream sa treaca prin Romania. Aceste date sunt gata deja", a declarat vineri directorul general al transportatorului national de gaze, Transgaz, la aniversarea unui an de la listarea companiei pe Bursa de Valori Bucuresti.


Reprezentanti ai Transgaz si Romgaz urmau sa se intalneasca la Moscova cu reprezentanti ai Gazprom, insa intalnirea a fost amanata.


Ioan Rusu nu a precizat cand anume va efectua vizita la Moscova, insa a mentionat ca nu este obligatoriu sa astepte sa aiba loc aceasta vizita pentru a trimite aceste date tehnice solicitate de Gazprom .


La randul sau, secretarul de stat din cadrul ministerului Economiei, Tudor Serban, a precizat ca ministerul are in vedere un contarct direct cu Romgaz si ca urmeaza ca in perioada urmatoare sa aiba loc o intalnire la Moscova intre autoritatile romane si reprezentanti ai Gazprom.


Directorul general al Transgaz a confirmat in urma cu o saptamana discutiile cu reprezentantii Gazprom despre varianta ca gazoductul South Stream sa treaca prin Romania, insa nu au fost facute propuneri oficiale in acest sens.


O delegatie a Gazprom condusa de Vlada Rusakova a discutat in octombrie la Bucuresti cu reprezentanti ai Transgaz si Romgaz despre importul direct de gaze al Romaniei, dar si despre alte proiecte care vizeaza tranzitul de gaze din Rusia catre Europa. Rusakova s-a aflat intr-un turneu prin tarile balcanice, zilele trecute ea aflandu-se in Slovenia si Grecia, pentru negocieri privind studiile de fezabilitate legate de proiectul South Stream.


South Stream va fi construit de Gazprom in parteneriat cu grupul italian ENI. Conducta va lega Rusia de Italia tranzitand Bulgaria, Grecia, Ungaria, Austria si Serbia. Proiectul este estimat la 14 miliarde de dolari.