Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Transgaz a primit cinci oferte de intermediere pentru listarea la bursa

Transgaz a primit cinci oferte de intermediere pentru listarea la bursa

Compania nationala de transport al gazelor naturale Transgaz Medias a primit cinci oferte de la companii interesate sa ofere servicii de intermediere pentru oferta publica initiala primara de actiuni pe care intentioneaza sa o deruleze pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).Potrivit Ministerului Economiei, firmele care au depus ofertele sunt BCR Securities in colaborare cu CA IB, sindicatul format din BRD Securities si EFG Eurobank Securities, Raiffeisen Capital&Investment, un consortiu condus de BT Securities SA Cluj-Napoca, precum si sindicatul de intermediere format din SSIF Broker SA Cluj-Napoca, HTI Valori Mobiliare si Delta Valori Mobiliare.

Termenul limita pentru depunerea ofertelor a fost luni, la orele 14:00. Companiile interesate au putut achizitiona caietul de sarcini incepand cu 2 august. Caietul de sarcini a fost cumparat de catre 11 solicitanti. Reprezentantii Transgaz au precizat ca verificarea documentatiei si deschiderea ofertelor sunt prevazute pentru 7 septembrie.

Contractul vizeaza pregatirea, promovarea si derularea unei oferte publice initiale primare, in cadrul careia vor fi oferite actiuni reprezentand 10% din capitalul majorat al Transgaz, precum si pentru realizarea activitatilor necesare admiterii la tranzactionare a actiunilor companiei la BVB.

Criteriul care va fi utilizat pentru atribuirea contractului de intermediere va fi oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic. Potrivit ministrului Economiei, Codrut Seres, listarea companiei la BVB va fi realizata in termen de 12 luni dupa selectia intermediarului.

Aceasta este a doua licitatie organizata de Transgaz in scopul listarii la Bursa, dupa ce precedenta, realizata anul trecut, a fost anulata. La precedenta licitatie, patru societati de brokeraj s-au aratat interesate sa intermedieze oferta publica Trangaz. Cele patru societati au fost ING Securities, Delta Valori Imobiliare Bucuresti, BCR Securities si un consortiu condus de BT Securities Cluj-Napoca.

Ministerul Economiei si Comertului (MEC) detine o participatie de 85% din capitalul social al Transgaz, in valoare de 103,83 milioane lei, dupa ce un pachet de 15% a fost cedat Fondului Proprietatea. Transgaz Medias a obtinut in primul semestru un profit net de 116,29 milioane lei (32,85 milioane euro), mai mare cu 7% fata de perioada similara a anului trecut, la o cifra de afaceri in crestere cu 12,5%, la 412,3 milioane lei (116,5 milioane euro).

Compania estimeaza pentru acest an obtinerea unei cifre de afaceri de 826,58 milioane lei. Transgaz administreaza o infrastructura cu o capacitate de transport de circa 40 de miliarde de metri cubi pe an, din care peste 11.000 de kilometri sunt magistrale de transport. MEC intentioneaza ca in perioada urmatoare sa listeze la BVB mai multe firme din domeniul energetic, dupa ce seria a fost deschisa, la 29 august, de compania de transport al energiei electrice, Transelectrica.

Ministrul Seres a declarat recent ca, in afara de Transgaz, in 2007 vor fi vandute prin intermediul Bursei pachete de actiuni reprezentand 5% din capitalul Distrigaz Sud, E.ON Gaz (fosta Distrigaz Nord) si al filialelor Electrica privatizate, urmand ca, cel mai probabil din 2008, si titlurile Nuclearelectrica sa fie tranzactionate pe bursa.

Agentia Mediafax

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 720 ori