SUA au un interes strategic si economic sa sprijine Nabucco

Sambata, 11 Iulie 2009, ora 15:14
1427 citiri
SUA au un interes strategic si economic sa sprijine Nabucco

SUA au un interes strategic si economic sa sprijine gazoductul Nabucco, a declarat vineri senatorul republican Dick Lugar, unul dintre promotorii puternici ai securitatii energetice europene, care va participa luni la ceremonia semnarii acordului interguvernamental la Ankara.

"Un sprijin american puternic pentru Nabucco este in interesul nostru strategic si economic. Securitatea energetica este esentiala pentru securitatea nationala a fiecarei tari. Conducta Nabucco va contribui la garantarea independentei si prosperitatii fiecarei natiuni implicate si, in cele din urma, a aliantei noastre transatlantice. Natiunile importatoare si exportatoare au doar de castigat atunci cand o singura tara nu monopolizeaza rutele de transport", a spus Lugar, potrivit unui comunicat de presa.

In ultimii zece ani, Lugar, care la cei 77 de ani ai sai este cel mai in varsta senator american, a fost un promotor constant al securitatii energetice ca pilon central al politicii externe americane.

In august 2006, el i-a spus secretarului de stat american Condoleezza Rice sa numeasca un diplomat de rang inalt responsabil exclusiv cu securitatea energetica.

La ceremonia de luni de la Ankara, Lugar il va insoti pe Richard Morningstar, primul diplomat de rang inalt numit de secretarul de stat Hillary Clinton ca trimis special pentru politica energetica in zona caspica si Asia Centrala, in urma proiectului de lege introdus de Lugar in 2006 si adoptat in decembrie 2007.

"La summitul NATO de la Riga, din 2006, am incurajat Alianta sa-si ia angajamente in spiritul articolului 5 (ce garateaza interventia militara in cazul atacului asupra unui membru NATO,n.r.) si in domeniul securitatii energetice, astfel incat un stat membru care este afectat de intreruperi deliberate in furnizarea de energie sa obtina asistenta de la celelalte state membre.

Am sustinut ca intreruperile de gaz ce afecteaza o tara europeana in mijlocul iernii cauzeaza decese si daune economice comparabile cu un atac militar.

Asemenea circumstante sunt agravate de perspectiva ca natiunile sa devina disperate, iar sansele pentru conflicte armate si terorism sa creasca", a explicat Lugar.

"Multi europeni nu doreau sa discute aceste lucruri public la acea vreme. Dar, dupa ce au avut loc mai multe intreruperi de gaz, acordul interguvernamental Nabucco demonstreaza ca europenii iau acum in serios securitatea energetica si diversificarea furnizorilor", a spus senatorul american, facand referire la intreruperile in furnizarea de gaz rusesc din iarna anului 2006 si din ianuarie 2009, cand Gazprom a intrerupt pentru zece zile livrarile, pe fondul disputei cu Ucraina.

Acordul interguvernamental, care defineste cadrul legal si conditiile de tranzit prin cele cinci tari - Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria - le va permite investitorilor sa ceara credite pentru constructia conductei si companiilor energetice sa semneze contracte pe termen lung cu consortiul Nabucco, din care fac parte Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria), OMV (Austria), Mol (Ungaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania).

Constructia conductei de 3.300 km ar urma sa inceapa in 2011, iar costul sau este estimat la 7,9 miliarde de euro.

Acordul va fi semnat doar intre guvernele celor cinci tari de tranzit, dar la ceremonia de la Ankara vor participa si reprezentanti din Azerbaijan, Georgia, Turkmenistan, Egipt, precum si presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Turcia a blocat pana recent acest acord interguvernamental, solicitand ca 15% din gazele transportate de Nabucco sa revina pietei interne turce.

Turcia depinde in proportie de 65% de importurile de gaz din Rusia.

Garantii privind securitatea aprovizionarii cu gaze urmau sa fie incluse in acord, insa fara procentajul vizat de turci.

In schimb, Turcia va beneficia de taxe de tranzit mai mari decat celelalte tari prin care va trece conducta.

"Acordul prevede principiul ca taxele sa fie distribuite in functie de lungimea gazoductului pe teritoriul fiecarei tari (...)

Cum Turcia va avea aproape 2.000 dintre cei 3.300 de kilometri ai gazoductului, va primi 60% dintre taxe, adica intre 400 si 450 de milioane de euro pe an", a declarat un diplomat turc pentru AFP.

#conducta de gaz, #gaze rusesti, #securitate energetica, #nabucco, #furnizori , #stiri Transgaz