Sistemul National de Transport al Gazelor Naturale e invechit in proportie de 70%

Vineri, 20 Iulie 2007, ora 11:59
2054 citiri

Aproximativ 69 la suta din lungimea totala a Sistemului National de Transport al Gazelor Naturale are durata de functionare depasita, in conditiile in care reteaua a fost construita in perioada 1927 - 2004, potrivit unor surse din Ministerul Economiei si Finantelor, citate de Rompres.

Totodata, aproximativ 27 la suta din totalul statiilor de reglare si masurare sunt in functiune de peste 25 ani.

In ultimii ani, au fost modernizati aproape 2.000 de kilometri de, adica doar un sfert din lungimea totala a Sistemului de Transport. Din acest motiv, Societatea Nationala de Transport al Gazelor Naturale - Transgaz Medias va investi, in 2007, peste 188 de milioane de lei pentru modernizarea conductelor de transport, au mai declarat sursele din Ministerul Economiei si Finantelor.

Anul acesta Transgaz lucreaza la conducta de transport gaze 20' Filiasi-Strehaia-Turnu Severin, conducta de transport gaze R20Cefa - Capalna, etapa a II -a, conducta de transport gaze pentru alimentarea municipiului Giurgiu, conducta de transport gaze 32' Crevedia - Podisor, conducta de transport gaze Biharia - Alesd si in proces de modernizare statia de masurare a gazelor Isaccea II-import, precum si Nodul tehnologic Coroi.

Sistemul national de transport gaze naturale cuprinde peste 11.800 de kilometri de conducte magistrale de transport si racorduri de alimentare, 29 de statii de comanda, peste 850 de statii de reglare si masurare gaze exploatate de operatorul SNT, peste 950 de contoare si aparate de masura a cantitatilor de gaze naturale utilizate in tranzactii comerciale, doua statii de masurare a gazelor din import, sase statii de comprimare gaze, peste 800 de statii de protectie catodica si peste 570 de instalatii de odorizare gaze.

Capacitatea de transport a gazelor naturale este de circa 30 de miliarde de metri cubi pe an.

Potrivit Strategiei Energetice pe termen mediu, pana in 2013, dezvoltarea sistemului national de transport de gaze prevede investitii de 832 de milioane de lei. Pentru reabilitarea sistemului de transport sunt necesare 263,75 milioane de lei, pentru inlocuire de conducte - 112,5 milioane de lei, iar pentru reabilitarea statiilor de reglare - masura - 382,80 milioane de lei.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)