Senatul a ratificat Acordul privind proiectul Nabucco

Luni, 08 Martie 2010, ora 18:28
1480 citiri
Senatul a ratificat Acordul privind proiectul Nabucco

Plenul Senatului a ratificat luni Acordul prin care Romania se angajeaza atat politic, cat si juridic, sa sprijine proiectul Nabucco, precizeaza NewsIn.

Acordul a fost ratificat de Senat cu 68 de voturi pentru, 34 impotriva si o abtinere.

Acordul, semnat intre Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia, prevede ca Guvernul Romaniei sa sprijine Proiectul prin acordarea de garantii guvernamentale care sa acopere atat partea ce revine Transgaz, aferenta imprumuturilor contractate de Compania Internationala Nabucco (circa 933 de milioane euro), cat si partea aferenta capitalului propriu (circa 417 milioane euro), care va fi acoperita partial prin credite.

In urma acestui Acord, statele parti urmeaza sa beneficieze de un regim juridic care sa le permita sa aiba drepturi de proprietate si de operare asupra sectiunilor respective ale Proiectului Nabucco, vor depune eforturi pentru a facilita fie concesiunea, fie acordarea sau achizitionarea drepturilor asupra terenurilor necesare si vor asigura un regim nediscriminatoriu pentru proprietarii de conducte sau operatorii conductelor de gaz natural la sistemul Nabucco.

Acordul mai prevede sistemul de tarifare pentru transportatori, aplicarea standardelor tehnice, de siguranta si de mediu si infiintarea unui organism compus dintr-un reprezentant al fiecarui stat parte, numit Comitetul Nabucco, ce va supraveghea respectarea aplicarii Acordului.

Durata Acordului este de 50 de ani de la intrarea in vigoare.


Acordul a fost ratificat si de Camera Deputatilor, in februarie, Senatul fiind Camera decizionala. Actul este parte a prioritatilor legislative ale Guvernului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#senat, #acord, #nabucco , #stiri Transgaz