Seful Gaz de France, interesat de participarea la gazoductul Nabucco

Joi, 10 Iulie 2008, ora 10:50
1369 citiri
Seful Gaz de France, interesat de participarea la gazoductul Nabucco

INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE - Gaz de France este in continuare interesata de o participatie la proiectul Nabucco de livrare a gazului natural din Asia Centrala spre Europa, a declarat marti presedintele companiei.

"Suntem in continuare foarte deschisi participarii la proiectul Nabucco", a declarat Jean-Francois Cirelli la o audiere de la Senatul francez pe tema viitoarei fuziuni cu compania de electricitate Suez.

"O noua ruta pentru gaze este in interesul Europei", a spus Cirelli. "Dar daca GDF Suez nu va face parte din proiect, ramanem totusi un posibil cumparator pentru gazul livrat", a spus Cirelli.

Uniunea Europeana si Statele Unite au sustinut puternic gazoductul Nabucco, care va aduce gaz din Turkmenistan si alte state din Europa Centrala si regiunea caspica pentru Occident, ocolind Rusia. Proiectul a fost insa incetinit de costurile ridicate si de incertitudinile legate de sursele de aprovizionare.

Toate exporturile de gaze naturale din Asia Centrala catre UE trec momentan prin Rusia, care a cautat sa-si consolideze monopolul asupra livrarilor catre Europa.

Occidentul spera sa foloseasca gazul din zacamintele de la Shah Deniz, Azerbaidjan, pentru a alimenta conducta Nabucco, dar Rusia a curtat si ea Azerbaidjanul, in speranta ca va putea achizitiona toata productia anuala estimata la 12-13 miliarde de metri cubi de gaz de la Shah Deniz, unde cea de-a doua etapa a productiei va demara in 2012.

Moscova a aplicat o lovitura dura proiectului Nabucco toamna trecuta, dupa ce a incheiat un acord cu Turkmenistanul si Kazahstanul pentru ca rezervele de gaze din aceste state de la Marea Caspica sa traverseze Rusia. Moscova sprijina si un gazoduct rival ce porneste din regiunea caspica si trece prin Rusia.

Proiectul Nabucco este dezvoltat de un consortiu condus de OMV din Austria si format din Mol din Ungaria, BOTAS din Turcia, Bulgargaz din Bulgaria si Transgaz din Romania.

Cirelli, seful GDF, a declarat ca Nabucco se confrunta cu doua dificultati: marimea investitiei, estimata intre 5 si 6 miliarde de euro (7,8 si 9,4 miliarde de dolari) si gasirea unor rezerve de gaz care sa umple conducta.