Se semneaza acordurile de sprijin al Nabucco

Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 13:47
1914 citiri
Se semneaza acordurile de sprijin al Nabucco

Companiile Nabucco si ministerele din cele 5 tari prin care va trece gazoductul vor semna pe 8 iunie acordurile de sprijin al proiectului, conform NewsIn.

Semnarea acordurilor va avea loc in Kayseri, Turcia. Cele cinci state implicate sunt: Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia.

"Acordurile de sprijin al proiectului reprezinta un pas semnificativ in etapa avansata de dezvoltare a Gazoductului Nabucco. Impreuna cu Acordul Interguvernamental, aceste acorduri sunt cerinte necesare pentru finantarea cu succes a proiectului", a declarat directorul general al Nabucco Pipeline International GmbH, Reinhard Mitschek.

Principalele elemente ale acordurilor de sprijin al proiectului sunt: anuntarea unui regim reglementat de tranzit avantajos, aflat sub incidenta legilor energiei din UE si Turcia; protejarea Gazoductului Nabucco fata de potentiale schimbari legislative discriminatorii; sprijin pentru actiuni legislative si administrative necesare implementarii proiectului. Aceste acorduri reprezinta, de asemenea, si angajamentul fiecarui guvern in sprijinirea proiectului.

Totodata, acordurile de sprijin al proiectului se bazeaza pe legislatia actuala si protejeaza proiectul Nabucco de legi noi, care ar putea avea un impact negativ, mai spun oficialii Nabucco Pipeline International GmbH.

Nabucco este noua punte de gaz intre Asia si Europa. Va conecta, in mod direct, regiunile cele mai bogate in gaze naturale - regiunea Caspica si Orientul Mijlociu, cu pietele de consum din Europa. Gazoductul va face legatura intre granita estica a Turciei si Baumgarten in Austria - unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrala - trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria.

Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost infiintata la 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi si a opera conducta Nabucco. Cu sediul la Viena, compania activeaza pe segmentul midstream, este organizata conform principiilor de unbundling si se supune legislatiei Uniunii Europene.

NIC este detinuta de actionarii Nabucco si este responsabila de dezvoltarea, constructia, operarea, negocierea si alocarea capacitatii conductei Nabucco. NIC va fi singura companie in contact direct cu transportatorii si va oferi o solutie one-stop-shop, operand ca o entitate comerciala independenta pe piata si actionand independent de companiile-mama. Sistemul de conducte va fi construit de companiile nationale Nabucco (NNC-urile), care sunt subsidiare ale NIC in fiecare tara de tranzit.

Actionarii Nabucco sunt: OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Fiecare actionar detine o participatie egala de 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Actionarii sunt cei responsabili de negocierea contractelor de aprovozionare cu gaze naturale.

#gaze naturale, #gazoduct, #mol, #nabucco, #omv, #transgaz , #stiri Transgaz

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0002

1 USD = 4.5625 RON

-0.0170
  1. Revoluție în energie anunțată de China! Beijingul susține că a găsit modalitatea de a renunța la combustibilii fosili
  2. Soarta celui mai mare combinat din țară atârnă de un fir de ață. „Pentru muncitori, situația este îngrijorătoare, dar speranțe există”
  3. Cum rămâne cu pensiile pentru grupe de risc și condiții grele. Ajutoarele și compensațiile pe care le vor primi vârstnicii în 2025
  4. Semnalele care anunță o posibilă mare criză economică, asemănătoare celei din 1930. Cum să te pregătești pentru „furtună". Economist: „Trebuie să avem o strategie"
  5. Polonezii, supărați că ouăle românești sunt importate peste producția internă. Cum a reușit România să depășească la raft fermierii din Polonia
  6. Ungaria vrea gaz românesc din Marea Neagră: "Va fi singura sursă nouă din regiune". Replica ministrului Burduja
  7. Taximetriștii câștigă „războiul” cu Uber și Bolt: După 10 ani de proteste, ultimele promisiuni și sancțiunile ANAF împing românii înapoi în mașinile galbene
  8. Statul vrea să controleze o firmă înființată de un gigant al petrolului din Rusia și care a trecut prin mâinile unui fugar moldovean. Legătura cu companiile strategice din România
  9. România face front comun cu liderii europeni la Bruxelles pentru „Reînarmarea Europei”. „Continuăm construcţia de autostrăzi şi spitale, pentru care am alocat fonduri”
  10. Ministrul Finanțelor va prezenta Comisiei Europene noile taxe fiscale care vor fi introduse în România. De când vor intra în vigoare