S&P: Perspectiva ratingului Transgaz, de la "BB+" la "negativa"

Marti, 12 Iunie 2012, ora 12:19
1431 citiri
S&P: Perspectiva ratingului Transgaz, de la "BB+" la "negativa"

Standard & Poor's a modificat perspectiva ratingului "BB+" al Transgaz (TGN) de la "stabila" la "negativa", anticipand ca ar putea cobori in viitorul apropiat calificativul companiei din cauza incertitudinilor privind reglementarea si presiunilor din partea Guvernului pe politica de dividende.

"Decizia de rating reflecta probabilitatea de a retrograda compania in viitorul apropiat deoarece observam presiuni tot mai mari asupra profiliului de risc de business al Transgaz", noteaza S&P intr-un comunicat.

Temerile exprimate de S&P se refera la tarifele stabilite de autoritati in domeniul transmisiei de gaze si la influenta Guvernului asupra reglementarii.

"Am inteles ca autoritatea romana de reglementare ia in calcul revizuirea mecanismului actual de stabilire a tarifelor in domeniul transmisiei de gaze pentru a permite Transgaz sa recupereze partial venituri in contul volumelor de gaze pierdute in perioada de reglementare incheiata in iunie 2012. Pe de alta parte, discutiile recente ale Transgaz cu autoritatea indica inrautatirea perspectivelor de recuperare. In opinia noastra, situatia nu se incadreaza in parametrii de vizibilitate si predictibilitate a reglementarii constatati anterior", se spune in comunicat.

Totodata, agentia de rating considera ca revizuirea politicii salariale de la Transgaz de catre autoritati a fost "prematura", subliniind "riscuri importante de reglementare intr-o tara unde aceasta nu este independenta de guvernare".

Mai mult, S&P avertizeaza ca situatia financiara a companiei ar putea fi afectata de presiunile si asteptarile din partea Guvernului pentru "dividende semnificative".

"Anterior, am inteles ca distribuirea a 90% din profit ca dividende este o masura temporara, aplicata la toate companiile de stat din Romania pentru a sprijini bugetul national. Transgaz vrea sa balanseze dividendele mai ridicate prin reducerea cheltuielilor de capital (bugetul de investitii) pe termen mediu. Credem ca acest obiectiv este unul dificil, tinand cont de investitiile semnificative necesare pentru modernizarea retelei romane de transmisie a gazelor. In consecinta, exista riscul deteriorarii pe termen lung a situatiei de credit, de altfel solida in perspectiva istorica", scrie S&P.

S&P ar putea scadea ratingul Transgaz cu mai mult de o treapta daca incertitudinea persista in zona reglementarii

Astfel, agentia precizeaza ca ar putea cobori ratingul Transgaz cu mai mult de o treapta daca incertitudinea din zona reglementarii va continua, sau daca se va constata o "deteriorare substantiala a politicii reglementate de remunerare".

S&P atribuie Transgaz ratingul "BB+" pentru credite in moneda locala, similar cu cel acordat Guvernului roman, apreciind ca statul ar interveni la timp si in mod adecvat in eventualitatea unor probleme financiare la companie.

S&P anticipeaza ca datoria ajustata a Transgaz va scadea in 2012 si 2013, de la nivelul de 146,5 milioane lei (32 milioane euro) inregistrat la finele anului trecut. Pe de alta parte, agentia crede ca Transgaz va readuce investitiile la niveluri normale pana in 2014, strategie care, combinata cu platile ridicate in contul dividendelor, ar putea conduce la o deteriorare treptata a situatiei de credit a companiei pe termen lung, se spune in comunicat.

Eventualul impact financiar generat de participarea Transgaz la Nabucco nu se incadreaza in scenariul de baza al S&P pentru companie, din cauza incertitudinilor privind sursele de alimentare cu gaze a gazoductului si structura financiara a proiectului.

"Consideram potentiala participare a Transgaz la Nabucco drept un risc suplimentar pentru profilul de risc financiar al companiei, insa aceasta perspectiva este putin probabila in prezent", se arata in comunicatul S&P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#Transgaz Standard and Poors, #Transgaz rating, #Transgaz scadere rating , #stiri Transgaz