Pentru gaze naturale mizam tot pe Moscova

Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 12:03
1136 citiri

Vizitele directorilor Transgaz ?i Romgaz la Moscova ?i telefoanele Basescu – Putin indica o schimbare a strategiei energetice. Autoritatile romane doresc reluarea discutiilor cu Rusia privind colaborarea in domeniul gazelor, tratativele intensificandu-se in ultima vreme

Negocierile privind livrarile de gaze ?i tranzitul de gaze naturale cu partea rusa continua. „Sunt probleme de care vrem sa ne ocupam. In perioada urmatoare, Ministerul de Externe va pregati o intalnire la Moscova, apoi va urma ?i o vizita economica.

Speram sa reluam acolo o serie de probleme grele dintre cele doua state”, a declarat, secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor ?erban, prezent la aniversarea unui an de la listarea la BVB a Transgaz.

El a adaugat ca a primit vizita ambasadorului rus la Bucure?ti, care a dorit sa vorbeasca special cu el, fara a oferi alte detalii.

Discutiile intre oficialii Transgaz ?i Romgaz, pe de o parte, ?i cei ai Gazprom pe de alta,
au fost reluate in luna octombrie a anului trecut, aparent la inititiava partii ruse.

Oferta de participare la South Stream

Inca de la negocierile din toamna trecuta, in presa rusa au aparut informatii conform carora Romaniei i se ofera rolul de tara de tranzit pentru conducta South Stream, proiect dezvoltat de Gazprom ?i Eni (Italia), traseu mai scurt decat
prin Bulgaria.

Existenta unei oferte in acest sens a fost dezvaluita chiar de Putin, care a adaugat ca nu s-a luat decizia daca participarea Romaniei va fi directa sau indirecta la acest proiect.

Deocamdata nu se ?tiu conditiile impuse de Gazprom pentru cooptarea noastra la acest proiect. South Stream este considerat un concurent al gazoductului Nabucco, in care este implicata ?i Romania, ?i care este sustinut de U.E.

Directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, a declarat ca proiectul Nabucco, al carui scop este reducerea dependentei Europei de gazele ruse?ti, se afla in faza pregatirii acordului interguvernamental care trebuie sa fie semnat de toate statele implicate, respectiv Austria, Ungaria, Turcia, Romania, Germania ?i Bulgaria.

Sustinerea Turciei a scazut puternic in ultimul timp, data fiind sustinerea Ciprului de catre UE, fara a se tine cont de interesele guvernului de la Ankara, ceea ce diminueaza considerabil ?ansele realizarii Nabucco.

Cu toate ca Romania este unul dintre principalii sustinatori ai proiectului european, premierul Emil Boc nu va mai participa la Budapesta, la intalnirea ?efilor de guverne pe tema proiectului Nabucco, programata in zilele de 26 ?i 27 ianuarie la Budapesta. La aceasta reuniune, Romania va fi reprezentata doar la nivel de ministru al Economiei.

Proiectul sustinut de U.E

Nabucco va asigura transportul gazelor din zona Marii Caspice catre Europa prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria ?i Austria. Lungimea conductei este de 3.300 de kilometri cu o capacitate de 31 miliarde mc de gaze pe an.

Gazoductul ar putea deveni operational in 2012. Actionarii sunt OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania) ?i RWE (Germania).

 

Sursa: Adevarul.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#austria, #bulgaria, #nabucco, #romania, #south, #transgaz, #ungaria , #stiri Transgaz