Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Oferta Transgaz a fost suprasubscrisa. Pachetul de 15% din actiuni s-a vandut cu 72 milioane euro

Oferta Transgaz a fost suprasubscrisa. Pachetul de 15% din actiuni s-a vandut cu 72 milioane euro


Statul a transferat intreg pachetul de 15% din actiunile Transgaz (TGN) scos la vanzare prin oferta secundara pe Bursa, obtinand 315 milioane lei (72 milioane de euro), a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa la BVB, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.

"Pretul la care s-a adjudecat este de 179 lei pe actiune, ceea ce ne permite sa incasam 72 milioane euro. Este baza de pornire pentru celelate privatizari pe care le vom avea in acest mod", a afirmat Nita.

Comparativ cu pretul de la inchiderea de marti, de 197 lei, investitorii institutionali au cumparat titlurile cu un discount de 9,13%.

Nita a spus ca aceasta oferta publica secundara este un succes si "un bun inceput" pentru alte listari ale pachetelor minoritare din companiile de stat.

"Asa cum anticipam, aseara s-a finalizat subscrierea la oferta noastra la Transgaz. Am avut o suprasubscriere, suntem multumiti de listare, este un success. Este un inceput bun pentru procesul de privatizare a pachetelor minoritare din companiile de stat si pentru piata de capital. Sa fie clar pentru toti cei care imi tot gasesc tot felul de chichite, vor mai urma privatizari", a mai spus Nita.

Efectele pozitive vor fi resimtite mai bine cu urmatoarele listari

Oferta a fost suprasubscrisa pe toate cele trei transe, iar investitorii straini au cumparat 70% din titlurile scoase la vanzare.

"Este un inceput incurajator, care arata ca atunci cand exista o oferta atractiva piata de capital din Romania dispune de suficienta lichiditate. Piata de capital romaneasca avea nevoie de o poveste de success, iar listarea secundara a Transgaz a venit la momentul potrivit, ca o gura de aer proaspat.

Cred, insa, ca efectele pozitive le vom simti mai bine odata cu urmatoarele listari. Sper ca acestea vor descatusa energiile latente de pe piata locala de capital si vor reda increderea ca Bursa de Valori este o alternativa viabila pentru companiile solide, dornice de finantare", a declarat Lucian Anghel, presedintele CA al BVB.

Micii investitori, care au avut alocat un pachet de 7% din titlurile scoase la vanzare, au cumparat cu un discount de 3-5%, respectiv la 173,63 lei si 170 lei, in functie de zilele in care au subscris. Acest segment a fost suprasubscris de 4,5 ori, titlurile fiind cumparate de 1258 de persoane fizice.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1564 ori