Nabucco si Turkmenistanul ar putea semna in aprilie pentru livrari de gaze

Vineri, 26 Februarie 2010, ora 23:56
1383 citiri
Nabucco si Turkmenistanul ar putea semna in aprilie pentru livrari de gaze

Consortiul Nabucco si Turkemnistanul ar putea semna, in aprilie, un contract privind livrarea, anuala, a zece miliarde de metri cubi de gaze naturale de catre statul din Asia Centrala pentru aprovizionarea conductei, a declarat un partener implicat in negocieri, citat de Bloomberg.

Acesta ar fi primul contract de aprovizionare a Nabucco, proiect la care participa si Romania.

Livrarile din Turkmenistan ar trebui sa traverseze Marea Caspica, situatie care ar putea intampina piedici politice, intrucat tarile riverane, Rusia, Kazahstan, Turkmenistan, Iran si Azerbaidjan nu au convenit, inca, asupra delimitarii zonelor maritime.

"Este un pas semnificativ. Exista, insa, dificultati destul de importante", a spus analistul Centrului pentru Studii Energetice Globale Julian Lee, cu privire la necesitatea de a transporta gazele din Turkmenistan in Azerbaidjan inainte de livrarea acestora catre Europa.

Proiectul Nabucco, evaluat la 7,9 miliarde de euro, prevede construirea unui gazoduct, cu o capacitate anuala de 31 de miliarde de metri cubi, care sa faciliteze importul direct de gaze naturale din regiunea Caspica si Asia Centrala, pe ruta Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria.

Transgaz participa la proiectul Nabucco alaturi de grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, dar si de MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia si RWE Germania.

#nabucco, #livrari, #gaze, #gazoduct , #stiri Transgaz