MOL: Nabucco poate fi concretizat daca Iranul se alatura proiectului

Marti, 23 Septembrie 2008, ora 09:29
1360 citiri
MOL: Nabucco poate fi concretizat daca Iranul se alatura proiectului

Constructia gazoductul Nabucco, proiectul european care ar trebui sa transporte gaz din Asia catre Europa incepand din 2013, ar putea fi concretizata in cazul in care Iranul accepta sa se alature proiectului, a anuntat, luni directorul executiv al grupului energetic ungar MOL, arata Reuters. Gazoductul Nabucco ar urma sa transporte anual 30 miliarde metri cubi de gaze naturale din regiunea caspica si Orientul Mijlociu, pornind din Turcia catre Austria, tranzitand Bulgaria, Romania si Ungaria.


Proiectul are sustinerea Uniunii Europene, care doreste sa isi reduca dependenta de gazele naturale rusesti. Recentul conflict armat din Georgia a sporit tensiunile dintre Rusia si Occident si a urgentat constructia gazoductului.


Una dintre principalele probleme a constat in asigurarea unor resurse suficiente de gaze naturale, companiile din consortiul Nabucco avand in vedere noi furnizori, precum Egiptul, Irakul sau Iranul.


"Nabucco devine realitate daca reusim sa obtinem gazul iranian", a spus directorul executiv al companiei MOL, Zsolt Hernadi, jurnalistilor din Viena.


Proiectul Nabucco intampina numeroase dificultati, printre care si ingrijorarile privind incapacitatea de a asigura o cantitate suficienta de gaz din partea fostelor state sovietice, unde compania rusa Gazprom desfasoara o activitate intensa de lobby pentru constructia gazoductului SouthStream.


Actionarii Nabucco sunt grupul austriac de petrol si gaze OMV, grupul energetic ungar MOL, compania romaneasca Transgaz, firma bulgara Bulgargaz, producatorul turc Botas si compania germana RWE.


Costul total de constructie a gazoductului este estimat la aproximativ 12 miliarde dolari.