Micii investitori au subscris de trei ori mai multe actiuni Transgaz decat le-au fost alocate

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 13:05
1980 citiri
Micii investitori au subscris de trei ori mai multe actiuni Transgaz decat le-au fost alocate

Cererea de actiuni Transgaz din partea micilor investitori este de aproape trei ori peste titlurile disponibile pe aceasta transa, subscrierile insumand 19 milioane euro, in conditiile in care investitorii au fost atrasi de discountul de 5% acordat in primele trei zile ale ofertei derulate de stat.

Pana marti, in jurul orei 12:00, transa subscrierilor mici (intre 10 si 1.000 de actiuni) era suprasubscrisa de aproape trei ori. Pe aceasta transa sunt alocate 7% din toate actiunile scoase la vanzare de stat.

"Astazi aproape ca nu s-a intamplat nimic pe transa mica. Pana luni a fost nebunie", a afirmat un broker.

Interesul ridicat pe aceasta transa este determinat de discountul de 5% acordat in primele trei zile ale ofertei. In urmatoarele sase zile ale ofertei, discountul va fi de 3%.

Micii investitori pot subscrie actiunile la pragul maxim al ofertei, respectiv de 230 lei/actiune, iar pretul de vanzare este determinat in functie de subscrierile de pe transa investitorilor institutionali, la care se aplica discountul de 3% - 5%.

Subscrierile pe aceata transa valoareaza in prezent 84,5 milioane lei (19,1 milioane euro).

Astfel, statul ar urma sa incaseze de pe aceasta transa 20 milioane lei (4,5 milioane euro), daca pretul va fi stabilit la nivelul minim al ofertei si se va aplica un discount de 5%. Daca pretul va fi stabilit la maximul din oferta si se aplica acelasi discount de 5%, valoarea acestei transe este de aproape 28 milioane lei (peste 6 milioane euro).

Marii investitori au facut subscrieri in valoare de 17,2 milioane lei

Pana marti, in jurul orei 12:00, pe transa destinata marilor investitori de retail (de peste 1.000 de actiuni), subscrierile au ajuns la aproape 53% din titlurile de pe acest segment. Investitorilor mari de retail le sunt alocate 8% din titlurile

Transgaz din oferta si acestia pot subscrie actiunile tot la pretul maxim, de 230 lei.

Astfel, valoarea subscrierilor pe aceasta transa este de in prezent de 17,2 milioane lei (3,9 milioane euro).

Brokerii se asteapta ca marii investitori de retail si investitorii institutionali sa plaseze majoritatea ordinelor in ultimele zile de derulare a ofertei.

Cea mai mare transa a ofertei, reprezentand 85% din titlurile din oferta, este destinata investitorilor institutionali, iar in functie de subscrierile acestora va fi stabilit pretul la care statul va vinde pachetul reprezentand 15% din actiunile Transgaz.

In cazul acestei transe, nivelul subscrierilor nu este public, spre deosebire de cele din segmentele destinate investitorilor de retail. Investitorii mari de retail si investitorii institutionali nu beneficiaza de discount.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#subscrieri actiuni Transgaz, #oferta actiuni Transgaz, #investitori Transgaz, #listare Bursa Transgaz , #stiri Transgaz