Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Marii consumatori ar putea ramane fara gaze, in cazul unei noi crize

Marii consumatori ar putea ramane fara gaze, in cazul unei noi crize

Marilor consumatori de gaze le-ar putea fi sistata sau limitata livrarea gazelor, daca s-ar declansa o noua criza asemanatoare celei din ianuarie, cand Rusia a oprit livrarea de gaze catre Ucraina si implicit catre restul Europei, potrivit datelor furnizate de Transgaz, la solicitarea NewsIn.

"In conformitate cu Legea nr. 346/2007 privind masurile pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale, Comisia de coordonare constituita la nivelul Ministerului Economiei a elaborat un plan de actiune pentru situatii de urgenta care cuprinde masurile ce se vor pune in practica in cazul unei crize a gazelor naturale. Principalele masuri ce se vor lua in acest sens sunt mobilizarea intregii capacitati de productie interna de gaze naturale si a capacitatii de extractie din depozitele de inmagazinare, precum si sistarea/limitarea, dupa caz, a consumatorilor cu statut intreruptibil", potrivit datelor transmise de transportatorul national de gaze, Transgaz.

De asemenea, o alta masura prevede trecerea pe combustibil alternativ (de regula pacura) a consumatorilor ce au aceasta posibilitate.

Cei mai mari consumatori ce au statut intreruptibil sunt Azomures, InterAgro si Electrocentrale Bucuresti.

La inceputul acestui an, gigantul Gazprom a sistat livrarea de gaze Ucrainei si implicit Romaniei si restul tarilor europene, timp de aproape trei saptamani, incepind cu 1 ianuarie 2009.

Romania a consumat in 2008 o cantitate de 17,3 miliarde metri cubi gaze.

Din productia interna, consumul tarii a fost acoperit doar in proportie de doua treimi, de Romgaz si Petrom, restul cantitatii fiind importata din Rusia, prin companii intermediare.

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 809 ori
Citeste mai multe despreconsumatori gaze transgaz sistare