Marii consumatori ar putea ramane fara gaze, in cazul unei noi crize

Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 09:16
872 citiri
Marii consumatori ar putea ramane fara gaze, in cazul unei noi crize

Marilor consumatori de gaze le-ar putea fi sistata sau limitata livrarea gazelor, daca s-ar declansa o noua criza asemanatoare celei din ianuarie, cand Rusia a oprit livrarea de gaze catre Ucraina si implicit catre restul Europei, potrivit datelor furnizate de Transgaz, la solicitarea NewsIn.

"In conformitate cu Legea nr. 346/2007 privind masurile pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale, Comisia de coordonare constituita la nivelul Ministerului Economiei a elaborat un plan de actiune pentru situatii de urgenta care cuprinde masurile ce se vor pune in practica in cazul unei crize a gazelor naturale. Principalele masuri ce se vor lua in acest sens sunt mobilizarea intregii capacitati de productie interna de gaze naturale si a capacitatii de extractie din depozitele de inmagazinare, precum si sistarea/limitarea, dupa caz, a consumatorilor cu statut intreruptibil", potrivit datelor transmise de transportatorul national de gaze, Transgaz.

De asemenea, o alta masura prevede trecerea pe combustibil alternativ (de regula pacura) a consumatorilor ce au aceasta posibilitate.

Cei mai mari consumatori ce au statut intreruptibil sunt Azomures, InterAgro si Electrocentrale Bucuresti.

La inceputul acestui an, gigantul Gazprom a sistat livrarea de gaze Ucrainei si implicit Romaniei si restul tarilor europene, timp de aproape trei saptamani, incepind cu 1 ianuarie 2009.

Romania a consumat in 2008 o cantitate de 17,3 miliarde metri cubi gaze.

Din productia interna, consumul tarii a fost acoperit doar in proportie de doua treimi, de Romgaz si Petrom, restul cantitatii fiind importata din Rusia, prin companii intermediare.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#consumatori, # gaze, # transgaz, # sistare , #stiri Transgaz