Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul dicuta cu BEI despre finantarea Nabucco

Guvernul dicuta cu BEI despre finantarea Nabucco

Guvernul Romaniei si BEI au inceput discutiile pentru obtinerea de fonduri pe care Transgaz sa le utilizeze pentru constructia Nabucco, conform Mediafax. 

 

"Este prea devreme sa discutam detaliile posibilei finantari, insa pot spune ca am inceput discutiile cu Guvernul", a afirmat directorul Biroului din Romania al Bancii Europene pentru Investitii (BEI), Milena Messori, intr-un interviu pentru Bloomberg.

Raiffeisen Bank International a estimat, intr-o nota catre investitori publicata saptamana trecuta, ca Transgaz va trebui sa contribuie cu 50 de milioane de lei la proiectul de costructie a gazoductului Nabucco in acest an, pentru a acoperi costuri operationale, si cu alte 30 de milioane de lei anul urmator.

Consortiul Nabucco a decis in mai sa amane starul constructiei pana in 2013.

 

Proiectul, la care participa Transgaz, RWE (Germania), OMV (Austria), Mol (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si Botas (Turcia), vizeaza aprovizionarea Europei cu gaze naturale din Asia Centrala pentru reduce dependenta de livrarile din Rusia. 

Companiile Nabucco (Nabucco Gas Pipeline International GmbH si subsidiarele nationale ale acesteia) si ministerele implicate din cele cinci tari de tranzit, respectiv Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia, au semnat saptamana trecuta acordurile de sprijin al proiectului, fiind astfel finalizat cadrul legal pentru constructia conductei.

 

Estimarea oficiala pentru costurile proiectului Nabucco este de 7,9 miliarde de euro, cifra bazata pe un studiu de fezabilitate efectuat in anul 2005. Consortiul Nabucco a anuntat intre timp ca cifrele sunt in curs de reevaluare. 

Potrivit unor surse citate de Reuters in mai, investitiile proiectate au fost revizuite la 12-15 miliarde euro, insa consortiul a dezmintit informatiile, calificandu-le drept speculatii.

Capacitatea conductei urmeaza sa fie de 31 miliarde metri cubi pe an.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1191 ori