Gazoductul Nabucco, un proiect despre care se vorbeste de mai bine de 10 ani

Vineri, 03 Iulie 2009, ora 17:17
1754 citiri
Gazoductul Nabucco, un proiect despre care se vorbeste de mai bine de 10 ani

Ideea conductei care va transporta gaz din regiunea Marii Caspice si din Orientul Mijlociu catre piata europeana, cunoscuta ulterior sub denumirea Nabucco, a aparut in anii '90, acordul politic pentru construirea acestui gazoduct urmand sa se semneze pe 13 iulie, la Ankara, informeaza NewsIn.

In anii '90 a aparut ideea acestui proiect grandios, de cand s-a construit conducta de petrol Baku-Tbilisi-Ceyhan, care traverseaza Azerbaidjan, Georgia si Turcia, prin care se aduce petrol din Republica Azerbaidjan direct la Marea Mediterana si care este incarcat in vapoare, fiind adus in Europa, ocolind Rusia.

Denumirea exacta a conductei Nabucco a fost hotarata undeva in 2002, dupa ce membrii consortiului de atunci au participat la spectacolul de opera "Nabucco", de Giuseppe Verdi.

Din consortiul Nabucco fac parte, in prezent, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania).

Nabucco are scopul de a conecta si valorifica rezervele promitatoare de gaze naturale din Zona Marii Caspice si Orientul Mijlociu, cu pietele europene.

Initial, cinci companii au semnat in data de 11 octombrie 2002 la Viena, un Acord de cooperare privind infiintarea unui "Consortiu" in vederea efectuarii unui "Studiu de Fezabilitate" privind crearea unei rute complet noua de transport a gazelor naturale din zonele de productie mai sus mentionate, prin construirea unei conducte pe teritoriul celor cinci tari si care sa aiba ca punct de plecare granitele Turciei cu Georgia si Iran, iar ca punct final nodul Baumgarten din Austria (nod important in care sunt colectate gazele rusesti care sunt tranzitate catre vestul Europei.

De asemenea, se va lua in calcul legarea la conducta de transport si a altor surse de gaze disponibile din zona (Siria, Irak, Egipt ).

Celor cinci companii li s-a alaturat si RWE din Germania, in cursului anului 2008. Inceperea constructiei pentru Nabucco, care ar trebui sa ocoleasca Rusia prin Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, este programata sa inceapa la sfarsitul lui 2010 si ar trebui sa se incheie in 2013.

Costurile preconizate au crescut de la 7,3 miliarde de dolari la 12 miliarde de dolari, in prezent. Lungimea conductei este de circa 3.000 km, din care 457 km vor trece pe teritoriul Romaniei.

Nabucco are o capacitate prevazuta de opt miliarde de metri cubi de gaz anual, tarile furnizoare urmand sa fie in prima faza Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazahstan, ca mai tarziu sa fie luate in considerare si Iran sau Irak, pentru ca Nabucco sa ajunga la capacitatea de 31 de miliarde de metri cubi.

Azerbaidjan, Georgia, Turcia si Egipt au semnat in luna mai 2009 un acord privind grabirea constructiei de conducte din zona, inclusiv Nabucco.

Problema finantarii proiectului Nabucco, ale carui costuri aproape s-au dublat de la estimarile initiale, va fi decisa in prima jumatate a acestui an, dupa cum a declarat directorul de proiect Reinhard Mitschek in cadrul unei conferinte de la Baku, la inceputul lunii iunie 2009, potrivit RIA Novosti.

"Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si-a dat deja acordul de finantare a 25% din costul proiectului. Mai mult, ne-am adresat Comisiei Europene pentru a scuti 50% din taxele pentru statele de tranzit pe teritoriul carora va trece gazoductul. De asemenea, a fost anuntata deschiderea 'sezonului' de umplere a conductei cu gaz", a declarat el, referindu-se la oferte de participare la aprovizionarea gazoductului.

"Deja au venit multe cereri din diferite tari pentru aprovizionarea conductei", a spus el atunci.

Mitschek a precizat ca, pentru prima etapa, pentru ca proiectul sa fie rentabil, sunt suficiente 8-10 miliarde de metri cubi pe an, apoi se intentioneaza majorarea acestui volum pana la 20 miliarde metri cubi si ulterior pana la 65 miliarde metri cubi.

Proiectul concurent Nabucco este gazoductul South Stream.

Acest gazoduct ar urma sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti intr-o aripa Nord-Vest spre Austria si una sudica, spre Grecia si Italia.

Surse diplomatice si din domeniul energetic au confirmat vineri pentru NewsIn ca acordul politic pentru constructia gazoductului Nabucco se va semna la Ankara, in Turcia, pe 13 iulie, negocierile fiind incheiate in acest moment pentru proiectul european care ar urma sa fie o alternativa la gazele rusesti.

Vineri dimineata, agentia Reuters a publicat un material in care cita surse diplomatice din Turcia si UE care au avansat aceasta data ca fiind cea stabilita pentru semnarea acordului interguvernamental.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gazoduct, # nabucco, # investitii, # constructie , #stiri Transgaz