Gaze iraniene pe piata romaneasca

Vineri, 08 Iunie 2007, ora 15:12
920 citiri

"EGL are in vedere ca de acordul semnat recent cu Iranul sa beneficieze toate tarile in care compania are subsidiare, inclusiv Romania", a spus Stroe. Potrivit acestuia, aducerea gazelor iraniene pe piata romaneasca se va face la preturi competitive cu cele ale rusilor de la Gazprom.

Grupul energetic elvetian EGL a anuntat, la inceputul acestei saptamani, ca a incheiat un contract pe 25 de ani cu firma National Iran Gas Export Company (NIGEC), pentru livrarea a 5,5 miliarde metri cubi anual catre Europa.

Potrivit EGL, gazele vor fi transportate printr-o noua conducta, numita Trans Adriatic Pipeline, care este in faza de proiect si care ar trebui sa fie terminata pana in 2010. Gazele ar trebui sa treaca prin Turcia, Grecia si Albania, iar pentru a ajunge in Italia, se va construi o noua conducta prin Marea Adriatica.

Totodata, directorul general al EGL Gas & Power Romania a adaugat ca societatea sa poarta discutii cu Romgaz pentru constructia in parteneriat a unui depozit de gaze cu o capacitate de inmagazinare intre 40 si 60 de milioane de metri cubi, pentru care va comanda un studiu de fezabilitate.

De asemenea, EGL Gas & Power Romania are discutii cu Transgaz pentru intrarea intr-un parteneriat cu scopul realizarii interconexiunii sistemelor de transport gaze dintre Romania si Bulgaria, prin Giurgiu-Ruse, a subliniat Stroe.

"Ne intereseaza foarte mult aceasta interconexiune si am avut discutii cu Transgaz pe aceasta tema si vom discuta si cu Ministerul Economiei subiectul in cauza", a punctat reprezentantul EGL.

EGL Romania a fost infiintata in 2003 ca filiala locala a companiei EGL Elvetia, parte a Grupului AXPO, fiind detinuta in totalitate de entitati din acest grup de firme. In prezent, compania are activitati de furnizare gaze si/sau energie electrica in toate zonele tarii.

Potrivit estimarilor proprii, anul trecut, compania a avut aproximativ 2% din piata interna de gaze si tot circa 2% din piata de energie electrica.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)


Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...