DNEVNIK: Romania poate sa vanda un procent mai mare din "Transgaz"

Joi, 22 Noiembrie 2007, ora 13:19
1134 citiri
DNEVNIK: Romania poate sa vanda un procent mai mare din "Transgaz"

DNEVNIK (Bulgaria) - Romania poate sa majoreze procentul pe care-l va lista de la operatorul de gaz Transgaz, daca oferta publica initiala (IPO) va inregistra succes, a anuntat ministrul roman al economiei si finantelor, Varujan Vosganian, citat de Agentia Reuters.

Compania va avea circa 67 de milioane de euro de pe piata, bani cu care va finanta dezvoltarea infrastructurii. Pentru aceasta va vinde, prin IPO, circa 10% din capitalul sau la Bursa de Valori Bucuresti. Aceasta va fi si cea mai mare oferta de pana acum la Bursa de Valori Bucuresti, solicitarile in acest sens primindu-se intre 26 noiembrie si 7 decembrie. Listarea este asteptata in februarie anul viitor. Transgaz face parte din consortiul pentru construirea conductei de gaz Nabuco, prin care se va transporta gaz iranian si caspic catre Europa Centrala. "Intentionam sa majoram procentul din capitalul pe care-l vom oferi din Transgaz, in cazul in care piata va reactiona pozitiv la IPO", a declarat Vosganian, insa fara a intra in detalii. "Evident ne bazam pe subscriere", a spus acesta.

Transgaz, compania care detine monopolul de stat, va oferi investitorilor 1,17 milioane de actiuni la pretul de 191,1 de lei romanesti, circa 55 de euro. Circa 40% din actiuni vor fi oferite investitorilor mici, iar celelalte sunt destinate marilor investitori institutionali. Intermiar in ceea ce priveste aceasta oferta va fi Raiffeisen Capital & Investment, care este o unitate de brokeraj a filialei locale a Raiffeisen.

Conform afirmatiilor lui Vosganian, statul intentioneaza sa lanseze pachete minoritare si de la alte companii energetice nationale, cum ar fi operatorul nuclear "Nuclearelectrica", "Hidroelectrica", "Romgaz" si companii de productie a energiei din carbune. In prezent, cea mai pregatita pentru a iesi si pe bursa este "Hidroelectrica", sustine ministrul.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.