Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Din 2010, Romania va importa gaze si din Ungaria

Din 2010, Romania va importa gaze si din Ungaria

Proiectul conductei de transport al gazelor, care face legatura intre sistemul romanesc si cel din Ungaria, devine operational incepand cu 1 ianuarie.

Conducta reprezinta pentru Romania iesirea de sub monopolul rusesc, asigurand accesul la sistemul vest-european de gazoducte, potrivit Evenimentul Zilei.

Intr-o prima etapa, Romania doar va importa de la Ungaria, urmand ca dupa liberalizarea pretului gazului din productia interna, sa fie create si conditiile pentru export.

"Potrivit planurilor, conducta de interconectare va fi operationala la 1 ianuarie.

In prima etapa, capacitatea va fi de 200.000 metri cubi pe ora (adica ne-ar putea asigura circa o zecime din necesarul mediu anual de gaz - n.r.)", a declarat Janos Zsuga, CEO al FGSZ Ltd, compania de transport al gazelor din Ungaria, pentru cotidianul citat.

Companiile care au precontracte de rezervare de capacitate pe tronsonul romanesc sunt E.ON Gaz Romania, GDF SUEZ Energy Romania, Petrom Gas si MOL Energy Trade Ltd, potrivit Transgaz.

In teritoriul Ungariei, firmele care au rezervat capacitate sunt E.ON Natural Gas Trade, Econgas (unde OMV are 50% - n.r.), GDF SUEZ, MOL Energy Trade si Global NRG, potrivit datelor primite de la FGSZ. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 924 ori
Citeste mai multe despregaze import ungaria