Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Conducta Nabucco va trece cu siguranta prin Romania

Conducta Nabucco va trece cu siguranta prin Romania

Ruta planificata a conductei Nabucco, ce va transporta gaze naturale din Regiunea Caspica in Europa, va trece cu siguranta prin Romania, iar Transgaz este un actionar important in cadrul consortiului Nabucco, precizeaza reprezentantii companiei, in replica la informatiile vehiculate de directorul firmei Comone Grup.

Acesta a declarat luni, intr-un seminar pe probleme energetice, ca proiectul a fost stagnat si ca OMV si Mol s-au inteles ca Nabucco sa nu mai treaca pe teritoriul Romaniei.

'OMV, grupul lider de petrol si gaze din Europa Centrala lucreaza intr-un consortiu cu patru parteneri internationali - Mol in Ungaria, Transgaz in Romania, Bulgargaz in Bulgaria si Botas in Turcia - pentru a transforma conducta de gaze Nabucco intr-o realitate. Realizarea proiectului Nabucco, o conducta de circa 3,300 km lungime, din Turcia pana in Austria, ar adauga o noua si importanta ruta de furnizare a gazelor naturale pentru a intampina cresterea cererii de pe piata europeana', precizeaza reprezentantii OMV.

Proiectul este unul foarte important in ceea ce priveste infrastructura si va consolida siguranta europeana de furnizare a gazelor, va aduce o diversificare a rutelor de furnizare si va conecta Europa cu depozitele mari de gaze naturale din regiunea Caspica.

Primele indicatii in urma studiului de fezabilitate, care s-a derulat deja, au aratat ca pentru constructia conductei ar fi necesara o investitie de circa 4,6 miliarde euro. In prezent sunt evaluate posibilitatile de finantare. In baza estimarilor curente este posibil ca functionarea conductei sa poata incepe in anul 2012. Decizia finala asupra constructiei conductei ar trebui luata in 2007/2008. In acest caz, constructia ar incepe in 2008/2009, iar primul transport de gaze ar putea avea loc in 2012. Conducta Nabucco ar completa exporturile de gaze din Rusia catre Europa, a explicat sursa citata.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 904 ori