"Conducta de gaze Arad-Szeged va fi alimentata cu gaz rusesc"

Vineri, 01 Octombrie 2010, ora 15:37
1814 citiri
"Conducta de gaze Arad-Szeged va fi alimentata cu gaz rusesc"

Conducta de gaze naturale dintre Romania si Ungaria, Arad-Szeged, pusa recent in functiune, va fi alimentata cu gaz rusesc, a declarat vineri Yvonnick David, directorul general al GDF SUEZ Energy Romania, una dintre companiile care au rezervat capacitate pe aceasta conducta, relateaza NewsIn.

"Fie ca vine din Est, fie ca vine din Vest, tot gaz rusesc va fi. Inca nu am utilizat conducta Arad-Szeged, prin decembrie-ianurie va putea fi folosita.

Pretul gazelor din est sau vest este acelasi", a precizat Yvonnick David.

Potrivit acestuia, pretul gazului transportat pe aceasta conducta va fi de 110 lei pe MWh, fata de 49 lei pe MWh cel din productia interna.

Altfel, CEO-ul companiei a mentionat ca GDF SUEZ Energy Romania este interesata sa dezvolte proiecte de energie eoliana in Romania, insa "legile nu sunt complet promulgate, asteptam niste reglementari ale legilor secundare".

Fostul ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, declarase la inceputul lunii august ca prin conducta de gaze dintre Romania si Ungaria, Arad-Szeged, tara noastra va putea numai sa importe gaze naturale, iar tehnic nu va putea deocamdata sa exporte gaze.

Videanu a precizat atunci ca aceasta conducta va fi inaugurata in luna octombrie in prezenta comisarului european pe energie, Günther Oettinger.

Conducta Arad-Szeged fusese planificata a fi construita ca o alternativa fata de alimentarea cu gaze din Rusia.

Acesta este cel mai avansat proiect al Romaniei privind interconectarea conductelor de gaze cu tarile vecine.

De asemenea, Romania si Bulgaria au ajuns la un acord in privinta interconectarii retelelor de gaze naturale.

Astfel, conducta Giurgiu-Ruse ar putea fi finalizata la sfarsitul anului viitor.

SNTGN Transgaz SA Medias - Romania si FGSZ Natural Gas Transmission Ltd.-Ungaria au semnat la 1 iulie 2008 Acordul de dezvoltare si construire a conductei de interconectare Szeged -Arad.

Totodata, acordul interguvernamental dintre cele doua tari, necesar punerii in functiune a conductei, a fost semnat in mai 2010.

Conducta are o lungime totala de 109 km si un diametru de 700 mm.

Pe teritoriul Romaniei, conducta de interconectare are o lungime de aproximativ 62 km intre punctul de conectare Horia (langa Arad) si punctul de frontiera Csanadpalota (Nadlac) de la granita de stat dintre Romania si Ungaria.

Conducta de gaze Arad - Szeged are o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an, corespunzator unui debit mediu orar de 500 mii metri cubi/ora, potrivit datelor oficialilor Transgaz. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaz, # arad, # szeged, # rusesc , #stiri Transgaz