Bulgaria doreste sa cumpere gaze egiptene incepand cu 2011

Vineri, 05 Decembrie 2008, ora 11:53
2081 citiri
Bulgaria doreste sa cumpere gaze egiptene incepand cu 2011

Bulgaria doreste sa inceapa sa importe pana la 1 miliard de metri cubi de gaze naturale anual

din Egipt, incepand cu 2011-2012, daca retelele de conducte vor fi terminate, potrivit celor anuntate joi de ministrul bulgar al economiei si energiei, Petar Dimitrov.

Dimitrov si ministrul egiptean al petrolului, Sameh Fahmy, au fost de accord sa pregateasca un memorandum al cooperarii anul viitor, care ar include si posibilitatea rezervelor de gaze naturale lichefiate si participarea companiilor bulgare la exploatarile de gaze si petrol in Egipt.


"Un grup de lucru va analiza posibilitatile concrete pentru rezervele de gaze. Astazi vorbim de 0,5 pana la 1 miliard de metri cubi, incepand cu 2011-2012", a spus Fahmy, in cadrul unei vizite la Sofia. Compania ruseasca Gazprom asigura mai mult de 90% din necesarul de gaz al Bulgariei. Sofia mai poarta discutii si cu Azerbaidjan, legate de importurile de gaze. Dimitrov a spus ca Bulgaria ar putea importa gaze egiptene prin actual conducta Turcia-Grecia-Italia, cu conditia ca Turcia si Egiptul sa continue lucrarile pentru conectarea retelelor lor de gaze. Construirea unei legaturi intre Egipt si Turcia este, totodata, crucial pentru asigurarea rezervelor egiptene pentru proiectul sustinut de Uniunea Europeana, Nabucco, a mai spus el.


"Egiptul va juca un rol important in realizarea acestui proiect", a afirmat Dimitrov, adaugand ca Sofia il invitase pe presedintele egiptean Hosni Mubarak sa participe la un summit al sefilor de stat din luna aprilie in Bulgaria, pentru a discuta despre accelerarea proiectului Nabucco. Proiectul Nabucco, in valoare de 7,9 miliarde de euro - menit a pompa gaze naturale din Marea Caspica si din Orientul Mijlociu, prin Turcia si Balcani, catre Austria - are ca scop diversificarea furnizorilor de gaze catre Europa , prin reducerea dependentei de gazul rusesc, incepand cu 2013.


Principala provocare a proiectului este asigurarea rezervelor, pana acum doar Azerbaidjanul fiind de acord sa furnizeze gaze. Fahmy a afirmat ca este prea devreme pentru a fi spus cat de mult gaz

egiptean ar putea fi transportat prin Nabucco . "Nabucco este inca doar o viziune", a spus el.

"Urmarim indeaproape proiectul si, imediat ce Nabucco este realizat si conducta incepe sa fie

construita, noi vom incepe sa vorbim cu partenerii despre furnizarea de gaze, nu doar pentru Egipt, ci pentru intreaga regiune". Actionarii Nabucco sunt compania austriaca OMV, compania maghiara MOL, compania romaneasca Transgaz, cea bulgara, Bulgargaz, compania turca Botas

si cea germana, RWE.