Brokerii: Vanzarea pachetului de 15% din Transgaz pregateste terenul pentru Nuclearelectrica

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 11:22
1790 citiri
Brokerii: Vanzarea pachetului de 15% din Transgaz pregateste terenul pentru Nuclearelectrica

Statul a obtinut, miercuri, 72 de milioane de euro din vanzarea unui pachet de 15% din actiunile Transgaz, cu 19 milioane de euro mai putin decat valoarea maxima care putea fi obtinuta.

"Mi-a placut, a fost o oferta buna, cu o structura buna, care a aratat ca piata are potential sa absoarba si sume importante", a declarat pentru Business24, brokerul Razvan Pasol, Intercapital.

Oferta a fost suprasubscrisa consistent, cu pana la 347%. Actiunile au fost vandute in proportie de 85% catre investitori institutionali, care au platit in cadrul ofertei 179 de lei pentru o actiune TGN, cu 9,1% mai putin decat in sedinta bursiera de marti, cu 16,1% mai putin decat pretul de pe bursa inaintea inceperii ofertei si cu 6,7% mai putin fata de pretul de IPO al companiei (2007).

Investitorii de retail vor plati intre 170,05 lei/actiune si 173, 63 de lei/actiune, in functie de perioada in care au subscris.

Oferta a fost lansata la un pret minim de 171 lei/titlu si un maxim de 230 de lei/titlu, iar suma ar fi putut varia intre 300 milioane de lei (68 milioane de euro) si 404,7 milioane lei (91 milioane de euro).

"Avand in vedere ca preturile de subscriere sunt cu mult mai mici decat ultima cotatie de la bursa, unii investitorii se gandesc ca aceia care au cumparat actiuni in oferta vor marca profitul inregistrat in cateva zile, punand presiune la vanzare", a declarat pentru MEDIAFAX Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

Oferta publica secundara de la Transgaz a fost intermediata de companiile de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment, BT Securities si casa ceha de brokeraj Wood&Co. Cele trei firme vor incasa 2,13 milioane de euro pentru intermedierea ofertei (2,97% din valoarea actiunilor vandute). Firma de avocatura Schoenherr si Asociatii a furnizat serviciile juridice.

"Prin aceasta oferta, Guvernul a transmis un mesaj puternic investitorilor locali si straini ca investitiile in companiile romanesti de stat pot fi atractive. Acesta este cel mai bun mod de a reaprinde interesul investitorilor si a revitaliza programul de privatizari si poate deschide calea pentru viitoare oferte de succes", a declarat Dana Mirela Ionescu, presedintele si directorul general Raiffeisen Capital & Investment.

Pasol: Termenul pentru vanzarea pachetului Nuclearelectrica, optimist

Urmatoarea companie de stat care va ajunge pe Bursa, in cadrul programului de privatizari, este Nuclearelectrica, termenul fiind luna mai. Statul vrea sa vanda 10% din companie, care ar valora 152 milioane de euro, potrivit unei evaluari a Fondului Proprietatea.

"Piata poate sa absoarba si actiunile Nuclearelectrica, printr-o oferta facuta bine. Doar ca termenul de vanzare mi se pare optimist", a spus Pasol.

Problemele pe care le-ar putea intampina compania de stat nu se refera la dimensiunea pachetului, deoarece piata dispune de suficiente lichiditate, ci de neintelegeri in privinta discountului, avand in vedere dificultatile cu care Nuclearelectrica vinde, in acest moment, energia electrica, potrivit lui Mihai Caruntu, sef departament de analiza a pietelor de capital, in cadrul BCR.

Anul trecut, statul a facut eforturi pentru gasirea unei case de brokeraj care sa vrea sa intermedieze IPO-ul. A incercat initial in luna aprilie, insa nimeni nu s-a aratat interesat. In cele din urma, a fost contractat in luna septembrie, consortiul format din Swiss Capital si BT Securities.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#pret actiuni Transgaz, #vanzare actiuni Transgaz, #vanzare actiuni Nuclearelectrica, #pret actiuni Nuclearelectrica , #stiri Transgaz