Boc "face curatenie" printre companiile de stat

Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 09:03
1768 citiri
Boc "face curatenie" printre companiile de stat

Premierul Emil Boc a declarat joi, la Pitesti, in timpul unei intalniri cu oamenii de afaceri din Arges, ca, pana la sfarsitul lunii aprilie, cele mai importante companii de stat care au arierate vor avea un program prin care se va sti daca pot fi salvate prin restructurare sau daca se inchid, potrivit NewsIn.

"Avem un program de rezolvare a problemei arieratelor, de eliminare a acestora pe fiecare componenta, care se leaga de elementul restructurarii companiilor de stat. Este o reforma care trebuie facuta in Romania, deoarece nici aceasta nu a fost facuta in ultimii 20 de ani. De aceea vedeti ca sunt arierate la companiile din CFR, sunt arierate mari la unele companii din domeniul energetic, din domeniul mineritului.

Ce inseamna de fapt acest datorii? Inseamna un furt, in fiecare zi, din buzunarele fiecarui cetatean. Aceste companii care lucreaza pe pierderi inseamna ca in fiecare zi le finantam cu bani din bugetul national, adica din taxele si impozitele pe care le platesc romanii", a declarat in fata zecilor de oameni de afaceri premierul Romaniei.

Emil Boc a mai adaugat faptul ca pana la sfar?itul lunii aprilie se va cunoa?te ce companii pot merge mai departe sau vor fi restructurate.

"De aceea, este un program extrem de ferm, prin care, pana la mijlocul anului, avem doua obiective. Pe de o parte, pana la sfarsitul lunii aprilie, cele mai importante companii de stat vor avea un program prin care vom sti daca sunt viabile si merg mai departe, sau nu sunt viabile si se restructureaza, daca au sanse de viitor, sau se privatizeaza sau se lichideaza.

Nu mai putem accepta pierderea planificata a banilor publici prin companiile nationale", a mai precizat premierul. Emil Boc a spus ca solutia ca respectivele companii sa fie performante nu este una politica, ci se va merge pe privatizarea managementului.

"Cele performante trebuie sa aiba un management privat, acolo este solutia, nu solutia politica, si vom merge pe privatizarea managementului la companiile fundamentale ale statului. Cele care astazi nu functioneaza, fie se redreseaza printr-un program foarte coerent de reducere a cheltuielilor, fie se privatizeaza, fie gasesc o solutie de a nu mai functiona, pentru ca, repet, inseamna scurgere de resurse publice.

Acest proces va avea loc pana la sfarsitul lunii iulie, prima etapa fiind sfarsitul lui aprilie pentru marile companii de stat", a mai adaugat Boc.

Premierul a mai spus ca la Petrom, Transgaz, Romgaz, pachete minoritare de actiuni vor fi vandute pe Bursa, cu pastrarea capitalului de stat majoritar; la fel la CEC, si Hidroelectrica.

"Se pot vinde pachete minoritare, dar pe bursa, transparent, nu prin negocieri si smecherii. Veti vedea cand se vor vinde cele 9,84 procente din Petrom, pe bursa si nu prin negociere directa, iar daca s-au luat 600 de milioane de dolari la privatizarea Petrom, va asigur ca vom lua mai mult pe 9,84% acum. Pentru ca privatizarea Petrom a fost una dintre cele mai neinspirate si paguboase afaceri pe cere statul roman le-a facut vreodata, iar fiecare roman le resimte astazi in pretul carburantului pe care il plateste la pompa", a conzluzionat Emil Boc.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#companii de stat, #arierate, #petrom, #datorii, #transgaz, #pachete minoritare, #privatizari, #lichidari , #stiri Transgaz