Azerbaidjanul va livra gaze naturale in Europa

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 22:15
1299 citiri
Azerbaidjanul va livra gaze naturale in Europa

Azerbaidjanul va livra cantitati substantiale de gaze naturale Uniunii Europene (UE), iar UE va oferi statului caspic acces la piata comunitara, potrivit unei declaratii comune semnate, joi, de seful executivului european, Jose Manuel Barroso, si presedintele azer, Ilham Aliyev, anunta Mediafax.

Declaratia comuna este un pas important in realizarea Coridorului Sudic pentru transportul gazelor si diversificarea aprovizionarii Europei.

 

"Este un progres major. Acest acord confirma accesul direct al Europei la gazul din bazinul Caspic si permite, astfel, realizarea Coridorului Sudic. Aceasta noua ruta de aprovizionare va creste securitatea energetica a consumatorilor si companiilor din Europa", a afirmat Barosso.


Azerbaidjanul si-a asumat angajamentul de a asigura suficient gaz natural pentru a permite crearea Coridorului Sudic. UE si Azerbaidjanul vor asigura impreuna infrastructura necesara pentru livrarea gazului azer in Europa, se arata in comunicat. 

Coridorul Sudic include mai multe proiecte de constructie a unor gazoducte, ca Nabucco, Interconectorul Turcia-Grecia-Italia (ITGI), White Stream si TAP (Trans Adriatic Pipeline). ITGI este dezvoltat de companiile Edison si Depa, iar TAP de Statoil si Elektrizitaets-Gesellschaft.

In urmatoarele luni, Azerbaidjanul va decide care din aceste proiecte va avea prioritate.

Declaratia comuna este primul angajament al Azerbaidjanului de a livra gaze in Europa. Dupa vizita in Azerbaidjan, Barroso si comisarul pentru Energie, Günther Oettinger, vor calatori in Trukmenistan pentru a discuta probleme politice si energetice.

Proiectul White Stream vizeaza transportul de gaze catre Europa prin Georgia, Marea Neagra si Ucraina. La acest gazoduct ar putea fi conectata si Romania.

Proiectul Nabucco, care va costa circa 8 miliarde euro, este dezvoltat de un consortiu format din companiile Transgaz Medias, OMV (Austria), Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) si RWE (Germania).

Gazoductul ar urma sa transporte catre Europa gaze naturale extrase din regiunea Caspica, prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UE urmează să importe subtanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
UE urmează să importe subtanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
Până în anul 2026, Azerbaidjanul intenționează să crească volumul anual al exporturilor de gaze către Europa cu 17% față de 2023, până la 14 miliarde de metri cubi, a declarat...
#gaze naturale, #gazoduct, #nabucco, #UE , #stiri Transgaz