Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

AFP: Gazoducte: inlaturat din proiectul Nabucco, GDF studiaza proiectul ruso-italian South Stream

AFP: Gazoducte: inlaturat din proiectul Nabucco, GDF studiaza proiectul ruso-italian South Stream
AFP (Franta) - Grupul francez Gaz de France a anuntat joi ca a luat cunostiinta de respingerea candidaturii ca cel de-al saselea partener in proiectul european al gazoductului Nabucco, si a decis sa studieze alte programe printre care proiectul ruso-italian South Stream de transport al gazului rus.

"Am luat cunostiinta de faptul ca ne-a fost respinsa candidatura", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al grupului, la doua zile dupa anuntul acceptarii RWE, numarul doi in Germania in ceea ce priveste energia, ca al saselea membru al proiectului Nabucco, un loc pentru care concura si GDF.

Purtatorul de cuvant a subliniat faptul ca "Gaz de France ramane extrem de interesat in a participa la diferite proiecte in zona Europei, avand ca scop sa intareasca securitatea aprovizionarii". Asadar, grupul va "continua studierea altor proiecte aflate in discutie in zona Europei", a adaugat el, citand "de exemplu, South Stream".

Potrivit unei surse apropiate proiectului, GDF va studia toate posibilitatile, inclusiv pe aceea de a participa la Nabucco in calitate de al 7-lea membru al consortiului, o ipoteza careia i-ar fi favorabili parteneri romani, unguri si austrieci la proiect. Potrivit unei alte surse din aturajul proiectului, acestui scenariu i-ar fi necesar girul Turciei, chiar daca pana in acest moment aceasta tara a folosit dreptul de veto pentru a bloca intrarea GDF in proiectul Nabucco, pentru a protesta impotriva faptului ca parlamentul francez a recunoscut genocidul armean. Proiectul gazoductului Nabucco, care ar trebui sa lege in 2012 Marea Caspica de Uniunea Europeana pentru a reduce dependenta UE de gazul rus, reuneste, in afara de RWE, grupul austriac OMV si societatile nationale Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria) si Transgaz (Romania).

Cu ocazia ceremoniei organizate pentru a marca intrarea RWE in consortium, Wolfgang Ruttenstorfer (OMV) a subliniat marti faptul ca membrii sunt gata "sa primeasca un al saptelea partener in masura in care acest lucru va intari proiectul". Totusi nu a dat niciun nume. Niciun conducator de intreprinderi si nici ministri prezenti la eveniment nu au avansat ideea unei eventuale participari a Gaz de France. Alt mare proiect, gazoductul ruso-italian South Stream, este initiat de gigantul rus Gazprom si intreprinderea italiana ENI. Trebuie sa treaca pe sub Marea Neagra din Rusia inspre Bulgaria de unde se va desparti in doua branse: una inspre nord vest spre Austria si cealalta spre sud, in special spre Grecia si Italia.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 761 ori