Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Actiunile Transgaz vor fi impartite in trei transe pentru vanzarea la bursa

Actiunile Transgaz vor fi impartite in trei transe pentru vanzarea la bursa


Pachetul de 15% din actiunile Transgaz care vor fi vandute la bursa va fi impartit in trei transe, una de 85% pentru investitorii institutionali si doua pentru retail cumuland 15%, cu pret stabilit in raport de subscrierea pe transa mare, iar micii investitori vor beneficia de un discount de 3-5%.

In categoria investitorilor institutionali intra institutii de credit, firme de investitii, organisme de plasament colectiv (fonduri de investitii, societati de investitii si/sau societati de administrare a investitiilor), societati de asigurare, fonduri de pensii si societati de administrare a respectivelor fonduri de pensii, traderi si companii fiduciare.

Pretul de vanzare al actiunilor pentru investitorii institutionali va fi stabilit la nivelul celui mai mic pret de subscriere inregistrat in aceasta transa, in cazul in care numarul total de actiuni subscrise de acestia va reprezenta mai putin de 150% din numarul de actiuni alocat, sau va fi egal cu pretul la care transa este subscrisa 150% sau, daca un astfel de pret nu exista, cu cel la care transa este subscrisa la nivelul de subscriere imediat inferior celui de 150%, daca numarul total de actiuni subscrise de acestia va reprezenta 150% sau mai mult din numarul de actiuni alocat lor, releva un document obtinut de Mediafax.

Pretul astfel stabilit va fi aplicat tuturor investitorilor care dobandesc actiuni in cadrul transei investitorilor institutionali.

Marimea transelor poate fi ajustata la sfarsitul perioadei de oferta

Transa investitorilor de retail va fi divizata in functie de marimea subscrierilor.

Astfel, 8% din tot pachetul scos la vanzare este destinat pentru investitorii de retail care subscriu minim 1.001 actiuni si nu au impusa o limita maxima. In acelasi timp, un pachet de 7% din actiuni este pentru transa investitorilor de retail care subscriu intre 10 si 1.000 de titluri.

Marimea transelor va putea fi ajustata la sfarsitul perioadei de oferta, pentru a preveni o discrepanta excesiva intre nivelul de suprasubscriere al celor trei transe.

In transa investitorilor institutionali, subscrierile vor putea fi efectuate la orice pret cuprins intr-un interval avand o limita inferioara si una superioara, care urmeaza sa fie stabilite, iar pentru transa subscrierilor incepand de la 1.001 actiuni, toate subscrierile vor fi realizate la un pret pe actiune reprezentand limita superioara a intervalului stabilit pentru investitorii institutionali.

Discount-uri de 3% si 5% pentru micii investitori in primele trei zile ale ofertei

Pretul de vanzare al actiunilor in cadrul transei cu subscrieri incepand de la 1.001 actiuni va fi egal cu pretul la care se vor vinde actiunile in cadrul transei investitorilor institutionali.

Pentru subscrierile mici, toate subscrierile vor fi realizate la un pret reprezentand din nou limita superioara a intervalului de pret stabilit pentru investitorii institutionali.

Statul va oferi insa acestor mici investitori, cu subscrieri pentru 10-1.000 actiuni, un discount la pretul de vanzare de 5%, daca subscriu in primele trei zile ale ofertei, si de 3%, daca subscriu in restul perioadei de oferta.

Astfel, pretul de vanzare al actiunilor in cadrul transei subscrierilor mici va reprezenta 95% din cel stabilit pentru investitorii institutionali, daca se subscrie in primele trei zile lucratoare, si de 97% daca se subscrie incepand cu cea de-a patra zi lucratoare din perioada de oferta.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1706 ori