Acordul interguvernamental Nabucco este valabil 50 de ani

Marti, 14 Iulie 2009, ora 09:14
1460 citiri
Acordul interguvernamental Nabucco este valabil 50 de ani

Durata Acordului interguvernamental cu privire la proiectul Nabucco, semnat la Ankara, este de 50 de ani, acesta va intra in vigoare dupa ce toate statele membre il vor ratifica, iar Romania, prin Transgaz, va finanta proiectul cu aproximativ 417 milioane de euro, a declarat luni premierul Emil Boc, relateaza NewsIn.

"Intrarea in vigoare este legata de data ratificarii de catre statele membre a Acordului interguvernamental pe care l-am semnat. Din momentul in care toate statele membre vor ratifica acest Acord, practic el intra in vigoare", a declarat Boc la sosirea de la Ankara.

Potrivit sefului Executivului, data inceperii lucrarilor la gazoduct este anul 2011, iar data finalizarii lucrarilor - 2014.

Potrivit lui Boc, realizarea gazoductului va fi finantata 70% din credite contractate de compania Nabucco International, iar 30% din fondurile proprii ale companiilor nationale participante la proiect. Companiile nationale (Transgaz, in cazul Romaniei n.r.) ar urma sa construiasca si sa detina portiunea de conducta de pe teritoriul statului tranzitat, ceea ce va duce la infiintarea de noi locuri de munca, potrivit lui Boc.

"Romania, prin Transgaz, va asigura cota de finantare, in jur de 417 milioane de euro, care va fi parte a Transgaz la proiectul Nabucco", a spus el.

Compania Internationala Nabucco si companiile nationale vor demara demersurile pentru asigurarea finantarii, a mai spus seful Executivului, precizand ca la reuniunea de la Ankara au fost prezenti si reprezentanti ai BEI si BERD.

Gazoductul va avea o lungime de 3296 de kilometri, din care 460 de kilometri pe teritoriul Romaniei.

Romania, Bulgaria, Ungaria, Austria si Turcia au semnat luni, la Ankara, acordul interguvernamental pentru tranzitul gazoductului Nabucco, destinat sa diminueze dependenta UE de gazul rusesc.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a prezidat ceremonia de semnare a acordului, in prezenta premierilor sau reprezentantilor Austriei, Bulgariei, Ungariei si Romaniei. Din partea Romaniei a participat premierul Emil Boc. Germania nu este tara de tranzit, prin urmare nu participa la acord, dar si-a exprimat intregul sprijin politic.

Actionarii Nabucco sunt: RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria) si Botas (Turcia), care detin fiecare o participatie egala de 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC).

Consortiul Nabucco anunta ca va incepe negocierile oficiale cu institutii precum Banca Europeana pentru Investitii, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Mondiala (IFC), dar si cu institutii financiare de export pentru finantarea gazoductului.

Potrivit datelor transmise de consortiul Nabucco, aproximativ 30% din investitie va fi finantata de partenerii din consortiu (capital propriu), iar 70% din finantare va proveni de creditori (capital din obligatiuni). In prima etapa, finantarea va fi asigurata de institutii internationale precum Banca Europeana pentru Investitii sau Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, precum si de agentii si banci care sustin exporturile diferitelor tari furnizoare. Restul va fi asigurat de institutii financiare comerciale.

Nabucco este primul gazoduct care va lega regiunile cele mai bogate in gaze naturale din lume - regiunea Marii Caspice, Orientul Mijlociu si Egiptul - de pietele europene de gaze naturale.

Lungimea gazoductului este de aproximativ 3.300 km, avand punctul de pornire la granita turco-georgiana si, respectiv, iraniano-turca, trecand spre Baumgarten prin urmatoarele sectiuni din tarile partenere: Turcia (2000 km), Bulgaria (400 km), Romania (460 km), Ungaria (390 km) si Austria (46 km).

Constructia va incepe in 2011, iar primele gaze naturale vor trece prin conducta in 2014. Odata finalizat, gazoductul va avea o capacitate anuala de 31 miliarde metri cubi gaze, potrivit estimarilor consortiului.

Costurile de constructie, conform evaluarii din vara lui 2008, sunt estimate la 7,9 miliarde euro.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#acord, #nabucco, #gazoduct.transgaz, #proiect, #milioane, #euro, #Boc , #stiri Transgaz